Сербія заявила, що Угорщина голосуватиме проти членства Косова в ЄС та Раді Європи

Четвер, 12 січня 2023, 12:56

Угорщина голосуватиме проти прийняття Косова до низки європейських та міжнародних організацій, таких як Рада Європи та ЄС.

Про це заявив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич, перебуваючи в Будапешті, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Заява була зроблена після зустрічі з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном та міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

"Передчасне прийняття Косова різними європейськими структурами може поставити під загрозу пошук примирення. Тому, якщо буде голосування про те, чи приймати Косово в члени Ради Європи, уряд проголосує проти", - сказав Сійярто після зустрічі, додавши, що Угорщина виступає за мирне вирішення проблеми шляхом діалогу.

Косово подало заявку на вступ до ЄС у грудні і оголосило про намір зробити те ж саме з Радою Європи. В даний час у блоці Словаччина, Кіпр, Іспанія, Румунія і Греція не визнають незалежність Косова від Сербії, проголошену в 2008 році.

Дачич заявив, що косовське питання може бути вирішене лише шляхом поступок.

"Ми вважаємо, що питання Косова може бути вирішене тільки шляхом компромісу, і ми дуже чутливі до того, що до нього підходять відповідно до політики подвійних стандартів, коли мова йде про територіальну цілісність", - сказав Дачич.

Він також зазначив, що є три червоні лінії у вирішенні цього питання.

Перша - це дотримання всіх підписаних угод, чого досі не зробили обидві сторони. Друга - невизнання незалежності або членства Косова в ЄС, і третя - безпека етнічних сербів у Косові.

"Якщо KFOR не хоче цього робити, якщо косовська поліція не хоче цього робити, то не підводьте нас до того, що сербська поліція і армія повинні гарантувати безпеку і мир в Косові. Це те, чого б ми не хотіли", - сказав він.

Читайте також: Відкриті Балкани: чому інтеграційна ініціатива Сербії розколола регіон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: