ЄС створить запас ліків, аби зменшити залежність від Китаю

Четвер, 12 січня 2023, 17:49

На тлі скорочення запасів важливих лікарських засобів через сплеск захворюваності, а також скорочення імпорту з Китаю Європейський Союз розробляє заходи з гарантування запасу медикаментів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Financial Times.

Європейська комісія заявила, що дефіцит є не тимчасовою проблемою, а "системним викликом з численними вразливими місцями", зокрема надмірною залежністю від декількох країн, а також способом регулювання та закупівлі ліків.

Для забезпечення стратегічної автономії ЄС у плані основних лікарських засобів здійснить втручання в ринок. Виконавчий орган ЄС готує законодавчі кроки, щоб "забезпечити доступ до ліків для всіх пацієнтів, які їх потребують, і уникнути будь-яких порушень на ринку лікарських засобів".

Реформа Єврокомісії вимагатиме "посилення зобов'язань щодо постачання, більш раннього повідомлення про дефіцит та відкликання ліків, а також підвищення прозорості запасів".

Греція попросила допомоги у ЄС через дефіцит ліків

Цей план єврокомісарка з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес виклала у відповіді міністру охорони здоров'я Греції Таносу Плеврісу, який вимагав вжити заходів у зверненні до Єврокомісії минулого тижня.

Цей крок є останнім у низці заходів ЄС, спрямованих на зменшення залежності від імпорту після того, як пандемія COVID-19 призвела до порушень ланцюгів постачання медикаментів. Тоді Брюссель запропонував величезні субсидії для внутрішнього виробництва кремнієвих чипів і надзвичайні заборони на експорт стратегічно важливих продуктів.

Сплеск зимової захворюваності в північній півкулі і скорочення експорту з Китаю призвели до того, що пацієнтам стало важко отримати деякі основні ліки, такі як пеніцилін і парацетамол. Майже всі 27 країн-членів ЄС, а також Велика Британія, повідомляли про дефіцит.

Як зазначає Financial Times, пропозиції Єврокомісії, ймовірно, зустрінуть запеклий опір фармацевтичної промисловості, яка стверджує, що уряди повинні платити більше за ліки й послабити правила маркування та дозволу на ринок, якщо хочуть збільшити пропозицію.

Європейська федерація фармацевтичної промисловості та асоціацій повідомила FT, що експортні операції Китаю "поступово покращуються, оскільки покращується ситуація з внутрішніми поставками".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: