У Польщі внесли в "чорний список" росіянина, підозрюваного у шпигунстві

Четвер, 12 січня 2023, 19:36

Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі внесло до санкційного списку 53-річного громадянина Росії Ігоря П., якого підозрюють у шпигунстві, та чотири пов’язані з ним компанії, а також заморозила активи підсанкційних осіб.

Про це агенції PAP у четвер повідомив заступник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Жарин, передає "Європейська правда".

Російський бізнесмен, Ігор П. потрапив до санкційного списку за поданням керівника Служби військової контррозвідки Польщі (SKW).

"Докази, зібрані SKW, а згодом і військовою поліцією, вказують на причетність чоловіка до шпигунської діяльності на користь Російської Федерації. Такі звинувачення він почув у ході слідства, яке ведеться в прокуратурі, а поки, згідно з рішенням суду, він заарештований і перебуває під вартою в очікуванні завершення слідства, а потім, сподіваюся, і швидкого судового розгляду", – сказав Жарин.

Польща висилає російського пропагандиста, який працює в RT та Sputnik

За його словами, підозрюваний діяв з метою збору інформації про боєготовність польських Збройних Сил, а також військ НАТО на території Польщі.

У поданні про включення Ігоря П. до "чорного списку" вказано, що він був причетний до обігу технологій та послуг, що мають стратегічне значення для підтримання міжнародного миру і безпеки, та постачав товари подвійного призначення фізичним особам з Російської Федерації.

Ігор П. перебував у Польщі з 2003 року, а в 2009 році отримав статус довгострокового резидента ЄС на підставі місця перебування. У польській військовій розвідці стверджують, що бізнес росіянина та його хобі (реконструкції історичних подій) дозволили йому "здобути авторитет на території Республіки Польща, ЄС та Шенгенської зони".

Включення до санкційного списку та заморожування активів Ігоря П., за словами Станіслава Жарина, було зроблене для того, щоб "його економічна та фінансова діяльність жодним чином не підживлювала російський бюджет та не фінансувала війну" в Україні.

Минулого тижня, нагадаємо, прокуратура Польщі направила до суду обвинувальний акт проти росіянина і громадянина Білорусі, яких звинувачують у шпигунстві на користь російської військової розвідки (ГРУ).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: