Берлін не виключає надання танків, секретні папери Байдена, ЄСПЛ і судді Януковича: новини дня

Дайджест
Четвер, 12 січня 2023, 21:15

Серед головних тем дня – танки для України, скандал із санкціями, таємні документи у домівці президента США і рішення Європейського суду з прав людини щодо звільнення суддів часів Януковича.

Всі важливі і цікаві новини 12 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Щодо танків Україні 

Німеччина досі неприступна щодо надання танків Україні. Навіть після того, як про готовність надати танки заявили Велика Британія та Польща. Додамо, що Британія планує надати 12 танків Challenger 2. Ексглава Генштабу Британії вважає, що Лондон має надати Україні до 50 танків, щоб з них була користь. 

"Зараз ситуація не змінилася через крок, про який оголосив британський уряд", – заявив речник німецького уряду Штеффен Гебештрайт на пресконференції в Берліні. 

На умовах анонімності двоє німецьких чиновників повідомили виданню Politico, що позиція канцлера Олафа Шольца сильно залежить від президента США Джо Байдена, з яким канцлер уже тісно координував свої дії, коли минулого тижня опублікував спільну заяву про поставку в Україну німецьких і американських бойових машин піхоти.

Слід підкреслити, що Німеччина не заявляє, що взагалі ніколи не надасть Україні танки, а зазначає, що постачання зброї має відбуватися у координації із союзниками. Міністерка оборони Німеччини сьогодні вперше допустила надання Україні танків Leopard 2.

Крістіне Ламбрехт при цьому наголосила, що односторонніх дій з боку Німеччини в цьому плані не буде.

До цього, у понеділок, канцлер Олаф Шольц знову заявив, що він дотримується переконання у необхідності координувати поставки зброї в Україну з союзниками, а не діяти самостійно.

Нагадаємо, в середу Польща оголосила, що готова передати Україні роту основних бойових танків Leopard у рамках коаліції з партнерами. Оскільки Leopard є танком німецького виробництва, для подальшого експорту потрібен дозвіл федерального уряду Німеччини. 

Міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек висловився за те, щоб не допустити зриву поставки Україні польських бойових танків Leopard через заперечення Німеччини. 

"Німеччина не повинна стояти на шляху, коли інші країни ухвалюють рішення про підтримку України, незалежно від того, яке рішення ухвалить Німеччина", – додав він.

А фракція Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) у Бундестазі – колеги Шольца по партії – продовжують вірити у переговори з Путіним. Представники фракції виступають за дипломатичні ініціативи щодо припинення агресивної війни Росії проти України.

Мер Будапешта Гергей Корачонь вважає, що війна має закінчитися лише перемогою України та висновками з таких жахливих воєнних злочинів, як наприклад у Бучі. 

11 січня він, разом з мерами Варшави, Праги і Братислави, приїздив до Києва та відвідав Бучу. 

Мер Варшави Рафал Тшасковський впевнений, що Росія здійснює в Україні геноцид.

Допомога Україні

Добра новина – переважна більшість громадян Євросоюзу досі підтримують подальшу підтримку України з боку блоку. Про це свідчать результати останнього опитування Євробарометра.

Тож, підтримка не вщухатиме.

Сьогодні стало відомо, що Дніпропетровщина отримала з Чехії три потужні генератори, а Німеччина прийняла 11 українських дітей-сиріт, які потребують паліативної допомоги.

Тим часом, заздрістна Росія не полишає спроб вбити клин у міжнародну підтримку України. Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що нібито на Заході росте роздратування корупцією в Україні після неефективного використання наданої їй іноземної фінансової допомоги.

"Класична теза із методички російської пропаганди. В Кремлі не полишають спроб вбити клин в міжнародну підтримку нашої держави на тлі успішного протистояння агресії Росії", – зазначив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Санкції щодо Білорусі і РФ

Скандал із санкціями щодо Білорусі. Сьогодні кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк повідомив, що Україна нібито просила не карати Білорусь нарівні з РФ в останніх пакетах санкцій Євросоюзу.

Проте згодом в міністерстві закордонних справ України спростували це твердження

У Єврокомісії лише повідомили, що  усі обговорення щодо санкцій Євросоюзу відбуваються конфіденційно.

Тим часом, як повідомляє польське агентство PAP, у Брюсселі прискорили роботу над десятим пакетом санкцій проти Росії – країни-члени хочуть ухвалити новий пакет до саміту Україна-ЄС у Києві, запланованого на початок лютого.

Байден і таємні документи

Тільки-но у Палаті представників США обрали нового спікера від республіканців, як у домівці президента Байдена знайшли документи з грифом "таємно".

Зокрема, юристи з Білого дому виявили у домівці Джо Байдена у Делавері ще одну партію документів з грифом "таємно", на додачу до старих документів, знайдених в аналітичному центрі команди Байдена у Вашингтоні. Про документи сповістили Міністерство юстиції та передали їх у розпорядження відомства.

Спікер Палати представників закликав до розслідування через знахідку.

Генеральний прокурор США Меррік Гарленд у четвер оголосив про призначення спеціального прокурора для розслідування поводження президента Джо Байдена із секретними документами.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року Мін’юст США призначив експрокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі Джека Сміта спеціальним прокурором, який буде керувати розслідуваннями щодо 45-го президента Дональда Трампа.

Серед інших новин дня 

Саміт миру може пройти в Нью-Йорку у річницю повномасштабного вторгнення РФ, а другий саміт Європейської політичної спільноти запланований на 1 червня в Кишиневі.

ЄСПЛ визнав необґрунтованим звільнення двох суддів КСУ часів Януковича. Тим часом, Євросоюзі привітали обрання 8 членів Вищої ради правосуддя, очікують на демонстрацію доброчесності.

Кількість заявок на візи до Естонії різко скоротилася на тлі війни РФ проти України.

Молдова відкриє можливість імпорту неросійського газу для українських замовників.

Росія звинуватила Вірменію у зриві мирних переговорів з Азербайджаном.

Румунія знову просить Україну визнати, що молдовської мови не існує.

На півночі Швеції знайшли родовище рідкісних металів, можливо найбільше у Європі.

Албанія відкриє посольство в Україні.

Суд ЄС: туристи мають право на відшкодування за подорожі, перервані через COVID.

Керівник спецслужби Литви: росіян і білорусів треба однаково вважати потенційною загрозою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: