Прем’єр Швеції утримується від прогнозування строків приєднання країни до НАТО

Вівторок, 17 січня 2023, 09:51

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що ще занадто рано говорити, коли Стокгольм і Гельсінкі приєднаються до НАТО,  але висловив сподівання, що це станеться "якомога швидше".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Швеція прагне отримати згоду Туреччини на її вступ до НАТО. Анкара неодноразово просила Стокгольм зайняти більш чітку позицію проти тих, кого вона вважає терористами, в основному курдських бойовиків і організації, яку вона звинувачує в спробі перевороту в 2016 році.

У понеділок президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повторив свою вимогу, щоб Швеція видала "терористів" для того, щоб Туреччина ратифікувала заявку Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО, збільшивши кількість з 73 до 130.

Це збільшення відбулося після того, як минулої п'ятниці біля мерії Стокгольма була знайдена повішена лялька Ердогана, що Крістерссон назвав "саботажем" членства Швеції в НАТО.

Під час офіційного візиту президента Ради ЄС Шарля Мішеля до Стокгольма в понеділок, прем'єр-міністр підкреслив, що Швеція має законодавство щодо екстрадиції і має намір дотримуватися його, що означає, що які б вимоги не висувала Туреччина, Швеція не видаватиме шведських громадян, навіть якщо вони нещодавно натуралізувалися.

Крістерссон також зазначив, що збереження єдності між європейськими країнами є надзвичайно важливим, і "жодне інше завдання не може бути важливішим для шведського головування, ніж це".

"Залишатися єдиними та уникати розбіжностей між європейськими країнами та США є ключовим завданням, не в останню чергу, коли Росія хоче нас розділити. Єдність є нашим найбільшим активом, і під час головування ми продовжимо підтримувати Європейську місію військової допомоги для підтримки України", - сказав Крістерссон, назвавши перемогу України "екзистенціальною" для ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: