ЄС створить у Фінляндії склади, які забезпечуватимуть Європу в разі надзвичайних ситуацій

Вівторок, 17 січня 2023, 16:39

Єврокомісія фінансує проєкт зі створення у Фінляндії запасів засобів захисту, вимірювального обладнання, ліків та антитіл на випадок надзвичайних ситуацій у хімічній, біологічній та ядерній сферах.

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда".

Єврокомісія оновила загальноєвропейський механізм служби порятунку, що діяв у 1990-х роках, і сформувала нову систему RescEU.

До резерву RescEU входять, зокрема, пожежні літаки та вертольоти, евакуаційні літаки, медикаменти, польові госпіталі та тимчасове мобільне житло.

Також Євросоюз займається створенням резерву, за допомогою якого можна буде відреагувати на хімічні, біологічні та ядерні аварії.

Вартість проєкту FI rescEU CBRN, у рамках якого у Фінляндії побудують спеціальні склади, становить 242 мільйони євро. Проєкт триватиме до 2026 року.

Склади будуть розташовані в різних регіонах країни, і їхні місця розташування не розголошуються. Йдеться про перші подібні склади.

Подібні склади також буде організовано в Польщі, рішення про два додаткові резерви ухвалять пізніше.

"Склади, які створять у Фінляндії, підвищать стратегічну готовність Євросоюзу і готовність реагувати на різні види загроз, особливо в Північній Європі та регіоні Балтійського моря. В умовах безпеки, що змінилися, готовність до надзвичайних ситуацій ще важливіша, ніж раніше", - заявила міністр внутрішніх справ Кріста Мікконен.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: