Демократичну генетику росіян не проп’єш, вона прорветься назовні – литовський євродепутат

Середа, 18 січня 2023, 17:43

Євродепутат, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс вірить у "демократичну генетику громадян РФ", яка прорветься назовні.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю "Медузе", яке опублікував також портал Delfi.

В якості прикладу він навів те, як росіяни реагували на напад на Вільнюс у 1991 році.

"Ми всі добре пам'ятаємо, що тоді на підтримку Литви в Москві на вулиці вийшли, за різними оцінками, від півмільйона до 700 тисяч осіб. Це була найбільша демонстрація в історії сучасної Росії. І це показує, що громадяни Росії в той час захищали демократію - навіть у нас" - пригадує Кубілюс.

"Так, зараз часи інші, Путін пройшовся бульдозером і заасфальтував усе суспільство. Але я напівжартома кажу, що таку демократичну генетику громадян Росії пропити не можна. Коли-небудь вона прорветься назовні, це тільки питання часу" - зазначив він.

Водночас, за словами євродепутата, і в Литві, і в інших європейських країнах багато хто, бачачи злочини в Бучі та інших містах України, робить висновок про те, що всі росіяни - імперіалісти, що Росія ніколи не буде демократією.

"Це досить поширений, але хибний погляд, з яким ми повинні боротися" - вважає він.

Кубілюс пояснив, що віра в демократичну Росію в національних інтересах її сусідів.

"Дехто нас звинувачує, що ми, мовляв, русофоби, у нас якісь фантомні болі ще з радянських часів. Але я відповідаю, що, навпаки, ми насправді русофіли і маємо дуже сильний стратегічний інтерес мати добрі відносини з Росією. Якщо відповідати напівжартома, то, коли в нас погані стосунки з Росією, або ми разом із поляками відправляємо Лжедмитрія до Кремля, або нас відправляють до Сибіру" - зазначив він.

"Але ми розуміємо, що хороші відносини з Росією можливі тільки тоді, коли Росія стане нормальною демократичною європейською державою. Наш дуже простий практичний інтерес у тому, що демократія в Росії - це позитивне явище і для самих росіян, і для всієї Європи. Питання безпеки вирішилися б одразу і навічно, тому що демократії між собою не воюють" - наголосив євродепутат.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін вважає, що російсько-українська війна є одночасно і "війною Путіна", і "війною Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: