У Білому домі прокоментували чутки, що Шольц готовий на танки для України лише разом із США

Четвер, 19 січня 2023, 07:53

У Білому домі не стали ані підтверджувати, ані заперечувати чутки про те, що канцлер Німеччини Олаф Шольц у розмові з Байденом сказав, що готовий надати Leopard 2 Україні за умови, якщо Вашингтон ухвалить рішення про постачання своїх танків Abrams.

Про це повідомляє "Європейська правда". 

На брифінгу речницю Карін Жан-П’єр попросили прокоментувати чутки у ЗМІ про те, що Шольц не готовий погоджуватися на танки для України, доки цього не зробили США, та як адміністрація планує діяти у цій ситуації. 

Речниця відповіла, що не може наразі повідомити нової інформації про типи допомоги у майбутньому. 

"Президент вважає, що кожна країна має ухвалювати власні суверенні рішення щодо того, яку саме допомогу і яку зброю може надати Україні, яка захищається від російської агресії", - зазначила Карін Жан-П’єр. 

Вона нагадала, що нещодавно Німеччина погодилася передати Україні свої БМП Marder та батарею ЗРК Patriot, а Британія днями першою оголосила, що передає свої танки Challenger, і всі ці кроки Вашингтон вітає.

Речниця додала, що США залишаються найбільшим надавачем військової та гуманітарної допомоги Україні. "Ми будемо підтримувати українців і допомагати українцям, як можемо, щоб вони могли захищатися… Але нових оголошень наразі не маю", - додала Карін Жан-П’єр. 

Нагадаємо, одне з німецьких видань повідомило, що канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонні розмові з президентом США Джо Байденом казав, що дасть згоду на постачання німецьких танків Leopard 2 Україні, якщо Вашингтон також ухвалить рішення про постачання своїх танків Abrams.

У Пентагоні раніше пояснювали, що головна причина, через яку Штати наразі утримуються від передання Україні танків Abrams, полягає у складності їхнього обслуговування в умовах бойових дій, а також необхідності підготовки військових.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: