З точки зору наслідків війна в Україні є світовою – польський дипломат

Понеділок, 2 січня 2023, 13:33

За словами постійного представника Польщі при ООН Кшиштофа Щерського, війна в Україні, яка стала найважливішою подією минулого року, незважаючи на обмежений масштаб військових дій, є у певному сенсі глобальною війною.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю PAP.

"Хоча російсько-українська війна має регіональний, обмежений вимір у військовому плані, вона водночас є глобальною війною з точки зору її наслідків та впливу на економіку і світову політику", - сказав Щерський, вказуючи на наслідки конфлікту у вигляді поглиблення кризи інфляції, боргів, цін на продукти харчування чи енергоносії.

Ці міркування, додав він, можливо, були взяті до уваги Владіміром Путіним, коли він прийняв рішення про вторгнення.

"Росія, каже її лідер, не воює з Україною, Росія в Україні воює за зміну моделі міжнародних відносин, кидаючи виклик домінуванню західного світу та його правилам - ці широкі наслідки війни мали в цьому розрахунку зробити світ нездатним протистояти російській агресії і "відступити" перед Україною, або, під тиском суспільств внаслідок економічних наслідків війни, швидко відмовитися від підтримки", - аналізує дипломат.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Росія готує нову хвилю наступу під час своєї агресії проти України, та також закликає не недооцінювати вплив проведеної в РФ мобілізації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: