В уряді Німеччини пропонують декриміналізувати пошук їжі серед сміття

Понеділок, 2 січня 2023, 16:21

Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір пропонує звільнити від відповідальності людей, які займаються "сміттєвим дайвінгом" (dumpster diving), тобто беруть продукти з контейнерів для сміття.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Оздемір сказав в інтерв’ю Rheinische Post.

За його словами, в Німеччині щороку утворюється 11 мільйонів тонн харчових відходів, і декриміналізація "сміттєвого дайвінгу" могла б бути першим кроком на шляху вирішення цієї проблеми, хоча "одним махом" вона й не зникне.

"Будь-хто, хто хоче забрати ще придатні до вживання продукти харчування з контейнерів для відходів, не має бути покараний за це. Я думаю, що всі ми хотіли б, щоб наша поліція і суди займалися натомість злочинцями", – вважає міністр.

Нині в Німеччині ті, хто забирає їжу зі сміттєвих баків, може нести відповідальність за незаконне проникнення та крадіжку. Та оскільки правопорушення є незначним, до відповідальності справи доходять лише в разі індивідуальних скарг, а деякі супермаркети взагалі толерують таку практику.

Коаліційний уряд Німеччини раніше погодив план зі скорочення удвічі харчових відходів до 2030 року, який було проголошено Європейською комісією. Та наразі незрозуміло, чи має ініціатива міністра сільського господарства підтримку інших партій влади.

У листопаді, нагадаємо, уряд Німеччини підтримав законопроєкт, який вимагатиме від виробників продукції, виготовленої з одноразового пластику, платити щорічний збір до фонду, щоб допомогти муніципалітетам з витратами на прибирання сміття.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: