Рига запровадила туристичний податок, який два роки відкладала через пандемію

Понеділок, 2 січня 2023, 19:50

У столиці Латвії Ризі з 1 січня 2023 року з приїжджих почали стягувати так зване туристичне мито, як і в багатьох інших містах Європи та світу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Венеція першою у світі братиме в туристів гроші за вхід

Усі місця розміщення туристів повинні будуть платити мито в розмірі одного євро за кожну ніч перебування гостя, але не більше ніж десять євро, якщо гість залишається в столиці довше. Не планується обкладати митом ночівлі дітей віком до 18 років у місцях розміщення туристів.

Доходи від мита Рига використовуватиме для реалізації проєктів, що підтримують туризм або розвиток туристичної інфраструктури та сприяють її міжнародній впізнаваності.

Ризьке самоврядування раніше планувало запровадити мито з 2021 року, але через різке скорочення кількості туристів у період пандемії Covid-19 запровадження мита було відкладено.

Туристичне мито широко застосовується в Європі. Його запроваджено в багатьох популярних туристичних містах, як-то Берлін, Амстердам, Рим, Венеція, Відень, Брюссель, Лісабон, Вільнюс тощо.

Розмір мита різниться в різних країнах і містах, і існує кілька моделей його розрахунку, наприклад фіксована ставка за ціною послуги, диференційована плата залежно від категорії готелю або сезону, або за кожну ніч проживання.

Нагадаємо, в Туреччині з 2023 року всі об’єкти розміщення – готелі, пансіони, гостьові будинки тощо – сплачуватимуть готельний збір у розмірі 2% від суми, яку туристи заплатили за проживання в них.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: