Швеція та Фінляндія підписують домовленість, що посприяє підтримці України зброєю

П'ятниця, 20 січня 2023, 11:09

Швеція та Фінляндія підписують двосторонній меморандум про взаєморозуміння, завдяки якому Фінляндія зможе передати Україні свій рекордний пакет військової допомоги на понад 400 млн євро.

Про це повідомили міністерства оборони обох країн, пише "Європейська правда". 

Меморандум підпишуть 20 січня міністр оборони Швеції Пол Йонсон та його фінський колега Мікко Савола. Він передбачає узгодження оборонного планування країн так, щоби передача Фінляндією Україні наявного у неї озброєння не створювала загроз для обороноздатності самої Фінляндії, яка має 1300 км сухопутного кордону з Росією та ще не захищена ст. 5 Північноатлантичного альянсу. 

"Талліннська декларація": дев’ять країн Європи пообіцяли безпрецедентну військову допомогу Україні

"Швеція та Фінляндія - найближчі союзники, і сьогоднішня декларація про наміри засвідчує, що немає якогось конкретного обмеження щодо того, якою може бути наша співпраця", - зазначив Пол Йонсон. 

Нагадаємо, 20 січня Фінляндія оголосила про виділення рекордного пакета допомоги для України на 400 млн євро, до нього увійде важка зброя. Це більш ніж удвічі більше, ніж сукупна вартість попередніх пакетів. Деталі не розголошують задля безпеки логістики. 

Тим часом Швеція оголосила про наміри передати Україні самохідні артилерійські установки Archer, 50 БМП Stridsfordon 90, а також протитанкові ракети NLAW.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: