Чи є шанси в Байдена переобратися на другий термін на тлі його досягнень і провалів

Аналітика коротко
П'ятниця, 20 січня 2023, 16:00

Рівно два роки тому, 20 січня 2021 року, 46-й президент Сполучених Штатів Джо Байден вступив на посаду.

А зважаючи, що термін президентської каденції у США складає чотири роки, можна говорити про своєрідний "екватор" Байдена.

Про те, що вдалося зробити за цей час президенту США, які провали будуть йому найчастіше згадувати і як це вплине на можливості переобрання Байдена або близького до нього політика-демократа, читайте у статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Екватор Байдена: як успіхи та провали впливають на шанси президента США переобратися.

Американські оглядачі ще донедавна сходились у тому, що 2022 рік загалом був для Байдена успішним.

Почнімо з найбільш очевидного: проміжні вибори восени 2022-го не стали для Демократичної партії провалом, як того очікували. Республіканцям не вдалося домогтися значної переваги в Палаті представників, а в Сенаті демократи взагалі здобули одне додаткове місце.

А майже тижнева "спікеріада" в Палаті представників із призначенням Кевіна Маккарті показала, що республіканська більшість там далеко не монолітна, й демократи цілком можуть із цього скористатися у майбутньому.

Та й без того адміністрація Байдена має певні досягнення.

Уже в березні 2021-го президент США підписав популярний серед виборців "Американський план порятунку" (American Rescue Plan) на 1,9 трильйона доларів, покликаний підтримати людей в умовах пандемії COVID-19.

А після тривалих місяців обговорень, у серпні 2022-го, він зміг домогтися схвалення не менш амбітного – на два трильйони доларів – Акта про зменшення інфляції (Inflation Reduction Act), який охоплює низку сфер – від боротьби з глобальним потеплінням і підвищення податків для великих корпорацій до полегшення доступу до ліків і медичного страхування.

Усупереч очікуванням, кілька знакових ініціатив Байдена були ухвалені спільно з Республіканською партією – що стало ілюстрацією його обіцянки співпрацювати з політичними опонентами.

І звичайно, до безсумнівних досягнень Байдена можна віднести й зусилля з допомоги Україні у війні проти Росії.

Та два роки президентства Байдена аж ніяк не були безхмарними, а останні тижні ще більше загострили його проблеми.

Почнімо з парадоксального висновку. Хоча свою тривалу політичну кар’єру Байден присвятив насамперед зовнішньополітичним питанням, він не має жодного визначного досягнення в цій сфері.

Одна з найамбітніших цілей президента США – створення глобальної коаліції демократій – наразі не вийшла за межі дискусійного майданчика

Проте найбільш помітним провалом чинного президента став вихід американських військ з Афганістану. Крок цілком очікуваний, адже цього прагнула більшість співгромадян, проте через провали у плануванні він обернувся катастрофічним падінням рейтингів і критикою з боку європейських союзників.

Навіть трансатлантична єдність, відновити яку було не складно після президентства Дональда Трампа, похитнулася на тлі енергетичної кризи в Європі.

На внутрішньополітичному фронті, однак, проблеми в Байдена – значно серйозніші: економічні проблеми, розслідування проти адміністрації президента США, у тому числі скандал із виявленням секретних документів у будинку Байдена, про що ЄвроПравда вже докладно писала.

І Білий дім, і сам Байден досі не раз говорили, що останній планує висуватися на другий президентський термін. Власне, це й не надто дивує, адже з 1881 року жоден американський президент не відмовлявся продовжити перебування на посаді.

Очікується, що Байден оголосить про участь у президентських виборах не раніше весни 2023 року 

Та, окрім викликів у внутрішньо- й зовнішньополітичному плані, є ще два вагомі чинники, що можуть ускладнити шанси Джо Байдена на президентство у 2024 році: більшість виборців просто не хоче, аби Байден йшов на другий термін; чинник номер два – вік.

Хоча публічно Джо Байден наразі є чи не єдиним кандидатом у президенти від Демократичної партії США, ще з осені минулого року у ЗМІ обговорюють альтернативних кандидатів у президенти: віцепрезидентку Камалу Гарріс та міністра транспорту США Піта Буттіджеджа, губернатора Каліфорнії Гевіна Ньюсома. 

Якщо адміністрації Байдена вдасться пережити "розслідувальний" тиск республіканців у Конгресі та своєю допомогою забезпечити вагомі успіхи України на полі бою, шанси Байдена тільки зростатимуть.

Докладніше – у матеріалі Олега Павлюка Екватор Байдена: як успіхи та провали впливають на шанси президента США переобратися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: