Земан помилував дружину експрем'єра Чехії, яка використала розвідку для стеження за суперницею

П'ятниця, 20 січня 2023, 17:46

Президент Чехії Мілош Земан помилував дружину колишнього прем'єр-міністра Петра Нечаса до завершення її випробувального терміну.

Про це повідомляє Ceske Noviny, пише "Європейська правда".

Рішення Земана стосується справи про зловживання військовою розвідкою. Суд засудив Нечасову до трьох років позбавлення волі з п'ятирічною відстрочкою виконання вироку і десятирічною забороною обіймати керівні посади в державній адміністрації.

Канцелярія президента обґрунтувала пом'якшення покарання тим, що з моменту скоєння злочину минуло багато часу і що помилувана вела нормальний спосіб життя. Покарання у вигляді заборони займатися певною діяльністю не поширюється на помилувану.

"Помилування є прерогативою президента республіки, прем'єр-міністр не буде його коментувати", - сказав речник уряду.

Згідно з остаточним вердиктом, Нечасова вчинила зловживання владою, коли незаконно доручила організувати стеження за тодішньою дружиною прем'єр-міністра. Отримавши інформацію про її ймовірну невірність, вона хотіла прискорити розлучення Нечаса. Справа військової розвідки сприяла падінню уряду в 2013 році.

Нечасова також фігурує в інших справах. У справі про можливий витік інформації зі Служби інформації безпеки судова влада юридично виправдала її. У суді Нечасова також відповідала за неоподаткування розкішних подарунків від політиків і лобістів, суд припинив це переслідування в жовтні минулого року, оскільки воно вже є простроченим у часі.

Експрем'єру Нечасу висунуто звинувачення в тому, що він двічі неправдиво свідчив на користь своєї дружини у справі про зловживання спецслужб. Нечас заперечує звинувачення. Він назвав справу військової розвідки політичною, її метою, за його словами, було повалення уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: