Навчання на “Леопардах”, таємні папери у домі Байдена, закриття RT France: головне за вихідні

Дайджест
Неділя, 22 січня 2023, 18:55

Німеччина демонструє нерішучість із рішенням щодо передачі танків для України, а Франція та Італія закінчують підготовку комплексу протиповітряної оборони для передачі Україні.

Президент Франції та канцлер Німеччини сьогодні в Парижі заявили, що підтримуватимуть Україну "стільки, скільки буде потрібно" і "непохитно" протистоятимуть російській агресії.

Колишній прем’єр Британії Борис Джонсон несподівано приїхав в Україну, а Швеція стикається із все більшими проблемами на шляху до НАТО.

А ще франкомовний відділ російського пропагандистського каналу RT (RT France) припинив діяльність внаслідок замороження його банківських рахунків

Всі важливі і цікаві новини 21 та 22 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Що з "Леопардами" для України

Німеччина досі не дозволяє передавати німецькі танки Leopard 2 Україні. 

Нагадаємо, у п’ятницю відбулася чергова зустріч формату "Рамштайн", на якій західні союзники поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2.

За словами джерел німецького видання Spiegel, у Бундесверу загалом 312 танків Leopard 2 з різних серій.

Україні, зазначають співрозмовники видання, Німеччина могла би передати 19 танків Leopard моделі 2A5. Найсучаснішою вважається модель 2A7V.

Spiegel зауважує, що 2A5, на додачу, добре підходять для "пакету" з танками Leopard від інших союзників, зокрема Польщі, у якої є дуже подібні моделі 2A4.

Глави МЗС держав Балтії закликали Німеччину невідкладно надати Україні танки Leopard 2.

Слід підкреслити, що Німеччина не тільки не ухвалила рішення про передачу танків Україні, а й поки не дозволила іншим країнам передавати їх.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розповів, що Варшава допускає створення коаліції з країнами, які готові дати Україні частину своїх Leopard 2, без участі Німеччини, якщо Берлін так і не погодить надання Україні цих танків. 

"Ми не будемо просто спостерігати, як Україна стікає кров’ю… Україна і Європа переможуть у цій війні - з Німеччиною або без неї. Від Німеччини зараз залежить, чи хочуть вони приєднатися до місії та спинити російське варварство, чи обирають мовчки спостерігати і увійти в історію як ті, хто був на неправильній стороні", - заявив прем’єр Польщі. 

Раніше німецьке видання FAZ повідомило, що Чехія та Словаччина можуть передати Україні отримані від Німеччини танки, йдеться приблизно про 30 одиниць.

Проте, згодом Чехія це заперечила.

Велика Британія, як і раніше, підтримує міжнародну угоду, яка б забезпечила Україну танками німецького виробництва.

Німецькі політики критикують зволікання з танками для України.

"Історія дивиться на нас, і Німеччина, на жаль, зазнала поразки. Принаймні, було б правильно дати дозвіл нашим партнерам", – сказала голова оборонного комітету німецького парламенту Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн, маючи на увазі бажання таких країн, як Польща, постачати танки Leopard в Україну.

Навіть у Конгресі США закликали відправити в Україну хоч один танк Abrams, щоб стимулювати Німеччину.

Так чи інакше, але, швидше за все Україна отримає певну кількість німецьких танків. Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що українці почнуть навчання на Leopard 2.

"Маємо прорив – це можливість для країн, які володіють "Леопардами", починати навчальні місії, курси для наших танкових екіпажів", – сказав Резніков.

Також стало відомо, що новий міністр оборони Німеччини планує приїхати в Україну протягом наступного місяця.

Лідери Франції та Німеччини сьогодні в Парижі заявили, що підтримуватимуть Україну "стільки, скільки буде потрібно" і "непохитно" протистоятимуть російській агресії.

Щодо зброї ще слід зазначити, що Франція та Італія закінчують підготовку комплексу протиповітряної оборони для передачі Україні.

Джонсон на Київщині

У неділю колишній прем’єр Британії Борис Джонсон несподівано приїхав в Україну та відвідує постраждалі від війни міста на півночі Київщини. 

Також він зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. 

Тим часом, на батьківщині опозиційна Лейбористська партія жадає розслідувати інформацію, опубліковану щодо Джонсона в The Times. Зазначається, що глава медіахолдингу BBC Річард Шарп допоміг оформити гарантію на кредит у розмірі до 800 000 фунтів стерлінгів для Бориса Джонсона за кілька тижнів до того, як тодішній прем'єр-міністр рекомендував його на цю посаду.

Труднощі Швеції на шляху до НАТО 

Туреччина в суботу скасувала запланований візит міністра оборони Швеції у відповідь на дозвіл скандинавської країни на антитурецькі протести.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що запланований на 27 січня візит його шведського колеги Пола Йонсона не відбудеться. Він сказав, що візит більше не має "жодного значення або сенсу", тому що Швеція продовжує дозволяти "огидні" демонстрації проти Туреччини.

Прокурдські і антинатівські групи ускладнили ситуацію для шведського уряду, влаштовуючи антитурецькі демонстрації, які розлютили турецький уряд.

21 січня у Стокгольмі під посольством Туреччини відбулася антитурецька акція, на якій скандальний данський активіст Расмус Палудан спалив Коран. Безпосередньо під посольством зібралася акція і на підтримку Туреччини та її президента. 

"Свобода висловлення поглядів - це фундаментальна складова демократії, але те, що законно - не завжди прийнятно. Палити книгу, яка для багатьох є священною - це жест великої неповаги. Хочу висловити співчуття усім мусульманам, яких образило те, що сталося", – прокоментував прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Франція

Франкомовний відділ російського пропагандистського каналу RT (RT France) припинив діяльність внаслідок замороження його банківських рахунків

Росія намагається впливати на Францію не тільки через своїх пропагандистів, але й іншими методами. 

Як повідомило BFMTV, Національний офіс колишніх військовослужбовців та постраждалих від війни (ONACVG), що є органом у структурі Міноборони Франції, у грудні постраждав від кібератаки, за якою ймовірно стоять російські хакери.

Тим часом, масштабні протести у Франції поки не схили уряд відкоригувати проєкт пенсійної реформи.

Серед інших новин дня 

Сербія готова до врегулювання відносин із Косово. Принаймні, президент Сербії Олександр Вучич заявив, що готовий прийняти концепцію угоди про нормалізацію відносин із Косово, запропоновану Францією та Німеччиною.

Вдома у Байдена знайшли ще партію документів з грифом "таємно".

У Словаччині провалився референдум від проросійської опозиції.

У Норвегії оштрафували російських моряків, які ходили по місту в камуфляжній формі.

Вибори у Чехії: Бабіш заявляє, що його родина отримала листа з патроном і образами.

Нафта – на першому місці серед товарів, за рахунок яких товарообіг між Грузією та РФ зріс на 50%.

Вартість заморожених у Фінляндії російських активів досягла майже 190 млн євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: