Посол України в ЄС про розпад Росії, санкції та військову допомогу

коротко
Понеділок, 23 січня 2023, 18:50

Ще рік тому тих, хто вірив у вступ України до ЄС в осяжній перспективі, слухали зі скепсисом. Повномасштабна агресія Росії несподівано це змінила, і зараз те, що Україна буде членом ЄС, стало практично доконаним фактом. Це публічно підтвердив навіть канцлер Німеччини Олаф Шольц.

І тепер головні питання – коли та як саме це відбудеться. Особливо з огляду на те, як рішення щодо України продовжує блокувати Угорщина.

Про все це (та багато іншого) редактор ЄвроПравди Сергій Сидоренко спитав представника України при ЄС, посла Всеволода Ченцова. Ми підготували для вас відео з ключовими відповідями посла.

А для тих, хто віддає перевагу текстам – Посол у Євросоюзі: Вступити до ЄС у цьому десятиріччі – це реальна мета для України.

Коротко, про що говорив Всеволод Ченцов:

– Почнемо з найгарячішого: військової допомоги. Поширена думка, що нам передусім допомагають США, а Європа – меншою мірою. Чи це так?

– Напевно, некоректно порівнювати обсяги допомоги США і ЄС. Від обох є значна підтримка, а допомогу від Сполучених Штатів треба розглядати у комплексі з допомогою від інших партнерів, бо одне без іншого не працює. 

Що стосується цифр, то високий представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Жозеп Боррель називав дані станом на листопад минулого року – тоді від держав ЄС надійшло військової допомоги на 9 млрд євро. З того часу обсяги суттєво зросли: якщо взяти динаміку за останні два місяці, та ще й включно з результатами останнього "Рамштайну", то це значні обсяги.

За 11 місяців у Євросоюзі відбулася революція у ставленні до військової допомоги. Ви знаєте, які думки домінували у перші дні й тижні після початку російської навали. А зараз нам постачають важку зброю, кілька держав вирішили постачати танки. Є прагнення, щоби відбувся перелам у війні.

На четвертий день повномасштабного російського вторгнення Євросоюз почав фінансувати закупівлі зброї для України через Фонд підтримки миру. Зараз вже виділено більше 3 млрд євро, очікується новий транш.

– Угорщина планує заблокувати наступний транш фінансування зброї.

– Ви знаєте, Угорщина робить це не вперше. І це вже стало такою поганою, нецікавою грою з її боку.

…я сподіваюся на здоровий глузд наших сусідів і на те, що вони не захочуть опинитися у тій самій ситуації, що і з макрофіном (тоді ЄС підготував превентивний інструмент для того, щоб це рішення було ухвалене у будь-якому разі).

Від ЄвроПравди: за даними Reuters, Угорщина вирішила не блокувати рішення ЄС про надання Україні сьомого траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який спрямовується на військову допомогу.

– А що взагалі Угорщина може заблокувати у Євросоюзі?

– Угорщина, як і всі держави-члени ЄС, намагається захищати свої інтереси. Але досить часто вона намагається робити це за рахунок інших держав, у тому числі за рахунок України.

Теоретично вони можуть намагатися заблокувати що завгодно.

Але фактично можливості дуже обмежені, тому що кожен епізод блокування має наслідки.

Створюється політична ізоляція Угорщини (як було з макрофіном), є наслідки для того, наскільки серйозно аргументи Угорщини сприймаються у дискусії з інших питань. Тому що ухвалення рішень у ЄС – це завжди баланс.

– Які нові санкції просуває зараз Україна? Проти "Росатому"?

– Це одна з таких тем. Ситуація із Запорізькою АЕС, обстріли інших наших атомних станцій роблять її суперактуальною.

– Угорщині продовжує будувати АЕС і говорити, що російська "ядерка" ніколи не потрапить під санкції.

– Ніколи не говори "ніколи". Час покаже.

Зараз ми наполягаємо на тому, щоби принаймні високопосадовці в цьому секторі потрапили під санкції. А далі нам треба просто посилити цю тенденцію.

 – Які ще сфери мають потрапити під санкції?

– Зараз ми говоримо про ембарго на будь-які поставки у РФ, які можуть допомагати їм розвивати своє озброєння… Тому треба встановити дуже жорсткий експортний контроль для РФ.

– ЄС розуміє, що таке перемога України?

– Ідея того, що Україна переможе, вже закорінена. Ми чуємо це від високопосадовців, бачимо в документах.  І йдеться не лише про військову перемогу на полі бою, і тим більше не про "перемир’я", до якого раніше схилялися партнери. Перемога – це також невідворотність реформ, це вступ України до Європейського Союзу. Це невідворотність змін у самій Російській Федерації.

– А до розпаду Росії ЄС готується? Чи це заборонена тема?

– Ні, вона не є заборонена. Наприклад, на рівні Європейського парламенту ця дискусія вже розпочалася.

– Україна може у цьому десятиріччі стати членом Європейського Союзу?

– Я вважаю, що так. Наша секторальна інтеграція вже відбувається.

Більше – у матеріалі Посол у Євросоюзі: Вступити до ЄС у цьому десятиріччі – це реальна мета для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: