Далекобійні снаряди з США, болгари визнали геноцид українців, Франція дає радари: новини дня

Дайджест
Середа, 1 лютого 2023, 22:00

Головною темою лишається, і це не дивно в умовах повномасштабної війни, військова допомога від країн Заходу. Іспанія розповіла, скільки планує дати танків Leopard, Франція надасть радари протиповітряної оборони, а Сполучені Штати хочуть надати снаряди дальністю до 150 км. 

Сьогодні Київ відвідав і президент Австрії, яка домовилася з Угорщиною не постачати Україні зброю. Ван дер Беллен заявив, що разом з президентом Зеленським та хоробрим народом України "ми відстоюємо європейські цінності". Він привіз генератори, обіцянку виділити ще 5 млн євро на відновлення енергоінфраструктури України, а також низку документів про взаєморозуміння у сферах енергетики та захисту довкілля.

Всі важливі і цікаві новини 1 лютого – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ, європейці і зброя 

Представник Головного управління розвідки Мніоборони Андрій Юсов повідомив, що Україна перебуває напередодні "дуже активної фази" війни, у лютому і березні очікуються дуже активні дії на фронті, вважають у Головному управлінні розвідки Міноборони.

Проте, на тлі великої військової загрози для України, президент Австрії сьогодні відвідав Київ і привіз генератори. Країни підписали два меморандуми у сфері енергетики й захисту довкілля. Австрія виділить ще 5 млн євро на відновлення енергоінфраструктури України. А Зеленський закликав австрійський бізнес припинити роботу з РФ і перейти в Україну.

Нагадаємо, Австрія ще й домовилася з Угорщиною не постачати зброю в Україну.

"Прибув до Києва. Після майже року війни Україна не забута. Разом з президентом Зеленським та хоробрим народом України ми відстоюємо європейські цінності", – зазначив президент Австрії Ван дер Беллен.

Тут автору дайджесту незрозуміло, як генераторами можна відстоювати європейські цінності, які росіяни хочуть військовим шляхом розчавити в Україні. 

Слід зазначити, що позиція Австрії і Угорщини щодо непостачання зброї Україні – у меншості серед країн Заходу. 

Сьогодні також стало відомо, що Євросоюз, членами якого є дві зазначені країни, надав Україні військову допомогу на суму в майже 12 млрд євро – як через Європейський фонд миру, так і на двосторонній основі.

Обраний президент Чехії Петр Павел, відставний генерал НАТО, рішуче виступив на захист західної військової підтримки Києва, заявивши, що практично не повинно бути обмежень на постачання озброєння.

"У нас немає альтернативи… Якщо ми залишимо Україну без допомоги, вони швидше за все програють цю війну. А якщо вони програють – програємо ми всі",  – сказав Петр Павел.

Павел також сказав, що він та інші європейські лідери зобов'язані пояснити своєму скептичному і у багатьох випадках наляканому населенню сенс допомоги Україні.

"Наші міста не руйнуються російською артилерією та ракетами. Але наше майбутнє може бути зруйноване, якщо ми не підтримаємо Україну в успішному завершенні цього конфлікту", – заявив він.

Крім того, обраний президент Чехії вважає, що Україна заслуговує членства у НАТО відразу після війни.

Експрем’єр Британії Борис Джонсон також розуміє важливість військової підтримки України і закликав надати українським військам все необхідне озброєння, яке вони потребують.

Джонсон вважає, що потрібно "заощадити час, заощадити гроші, зберегти життя і дати українцям те, що їм потрібно, якомога швидше".

На думку експрезидента Франції Франсуа Олланда, Путін робить ставку на те, що Захід втомиться і піде на сприятливі переговори.

Військова допомога Україні

Тим часом, країни Заходу продовжують готувати військову допомогу Україні. Так, Іспанія збирається надати від 4 до 6 танків Leopard, а США можуть уперше передати Україні далекобійні снаряди. Про надання таких снарядів Сполучені Штати можуть оголосити вже у п’ятницю

До того ж, українська армія, завдяки допомозі Франції, зможе отримати два сучасних радари протиповітряної оборони GM-200. 

Крім того, Євросоюз планує навчити додатково 15 тисяч українських військових

А от щодо передачі Україні винищувачів, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель запевнив, що питання їхньої відправки наразі не стоїть на європейському порядку денному.

Тим не менш, про те, які літаки від Заходу отримала та може отримати Україна читайте у статті журналіста "Європейської правди" Юрія Онищенка Допомога найвищого рівня: на які військові літаки може розраховувати Україна.

Президент Польщі Анджей Дуда вірить у перемогу України і закликав Зеленського, коли росіяни прийдуть навколішки по мир, вести їх у Переяслав.

"І нехай вони там підпишуть з тобою мирний договір, і таким чином скасуй всі ті роки радянського і російського впливу і рабства від часів царату до недавнього часу, від якого зараз знову захищаєтеся", – сказав Дуда.

Україна на шляху до ЄС 

За оцінкою консорціуму експертних організацій, середній рівень виконання Україною вимог ЄС у контексті кандидатського статусу перевищив 5 балів за 10-бальною шкалою.

Дослідження було виконане коаліцією під проводом Центру "Нова Європа" за участю дев’яти експертних організацій.

Виявилося, що за частиною критеріїв Україна навіть наблизилася до повного виконання. Але є й ті сфери реформ, де ситуація є відверто провальною, йдеться у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Саміт на половині шляху: як Україна виконує 7 вимог до кандидата у члени ЄС.

Президент Володимир Зеленський напередодні саміту Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого у Києві, очікує рішень від Європейського Союзу щодо прогресу Києва на шляху до ЄС та обіцяє нові реформи.

Один високопоставлений європейський дипломат повідомив у середу журналістам на умовах анонімності, що на саміті Україна-ЄС обговорюватиметься також питання майбутнього членства в Європейському Союзі, й Брюссель, як очікується, надішле два ключові сигнали, пов’язані з цим.

Розширення НАТО і Туреччина

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина не ратифікує вступ Швеції до НАТО, доки в країні не заборонено палити чи в інший спосіб паплюжити Коран.

Таким чином він непрямо відповів організатору провокаторських акцій Расмусу Палудану, який заявив про плани щоп’ятниці палити Коран доти, доки Туреччина не розблокує прийняття Фінляндії і Швеції до НАТО. 

Ердоган також повторив сигнали, які вже озвучував глава МЗС, про те, що Туреччина вже готова дати згоду на вступ Фінляндії.

Міністр закордонних справ Угорщини заявив, що Швеція повинна діяти "по-іншому" для вступу до НАТО.

Після зустрічі зі своїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу у вівторок Петер Сійярто заявив, що спалення Корану біля посольства Туреччини в Стокгольмі минулого тижня було "неприйнятним".

"Стверджувати, що спалення священної книги є частиною свободи вираження поглядів – це абсолютна дурість", – сказав Сійярто.

Окрім Туреччини, Угорщина є єдиною країною НАТО, яка досі не ратифікувала заявки на членство Швеції та Фінляндії. За словами Сійярто, Угорщина має чіткий намір сказати "так", але не намагатиметься впливати на Туреччину у своєму рішенні.

Глава МЗС Швеції Тобіас Більстрьом, у свою чергу, заявив, що країна не збирається обмежувати свободу вираження поглядів на вимогу Туреччини, яку обурюють провокативні акції правих активістів зі спаленням Корану.

Серед інших новин дня 

Австралія запровадила санкції проти Ірану за постачання безпілотників до Росії, а Сполучені Штати викрили мережу, яка допомагає оборонному комплексу РФ в обхід санкцій.

Парламент Болгарії визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Саакашвілі показав у суді, як схуд за час ув’язнення. Зеленський заявив, що грузинська влада його катує і вбиває.

Прем’єрка Естонії показала гігантську скульптуру Зеленського у стилі статуї Свободи.

Британію охопив наймасовіший страйк за останнє десятиліття, а у Фінляндії страйкували працівники промислових галузей.

Штучний інтелект виявив у Іспанії невідомий твір Лопе де Веги.

Молдова отримала з Румунії першу партію дров на зиму.

У Трампа з'явиться конкурентка за номінацію на виборах президента США – ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: