Як Молдова хоче примусити придністровських сепаратистів до реінтеграції

Аналітика коротко
П'ятниця, 10 лютого 2023, 10:35

Початок лютого 2023 року претендує на роль історичного, ключового періоду в сусідній Молдові у вирішенні так званого "придністровського конфлікту".

Влада Молдови вирішила розвернути свою придністровську політику на 180 градусів та ухвалила закон, за яким тепер має початися кримінальне переслідування усієї придністровської верхівки. Понад те, під час розгляду закон доповнили нормами, за якими має також початися кримінальне переслідування російського військового керівництва.

Тепер, виходячи із закону, має розпочатися економічна блокада Придністров’я. А примирливі переговори з сепаратистами мають змінитися на примус до реінтеграції.

Утім, реальні наслідки будуть суттєво скромніші, якщо його підпише президентка, йдеться у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Молдова оголошує "війну" сепаратистам: як планують переслідувати еліту Придністров’я та РФ.

Республіка Молдова – одна з держав колишнього Радянського союзу, де у 90-х був створений феномен за назвою "заморожений конфлікт". Йдеться про територію Молдови на лівому березі Дністра, яка вже понад 30 років перебуває під російською окупацією.

У 1992 році збройні сил РФ вели тут відкриту війну проти новоствореної молдовської армії.

Після воєнної поразки молдовське керівництво було змушене підписати з тодішнім президентом РФ договір про перемир’я, а Придністров’я лишилося під російським контролем. Не менш важливою за воєнну поразку Кишинева стала поразка інформаційна: Росія, за допомогою системної пропаганди, змогла перетворитися у свідомості більшості з учасника придністровського конфлікту на "миротворця".

Але окрім того, під інформаційним впливом РФ у Молдові під неформальною забороною опинилося... слово "сепаратизм".

Його вживання у Молдові перетворилося на моветон – бо, мовляв, воно є образливим для Тирасполя. 

Чинний склад парламенту Молдови зважився перервати це табу.

Понад два місяці тому там зареєстрували зміни до кримінального кодексу, що визначають сепаратизму та встановлюють покарання за нього та за пов’язані дії. У лютому закон схвалили в цілому. 

Наразі документ ще не набув чинності, тож про конкретні кримінальні справи говорити зарано. Але текст закону свідчить про карколомні зміни у відносинах Кишинева та Тирасполя.

Змінений кримінальний кодекс Молдови визначає, що саме по собі існування придністровської влади є протиправним. У це складно повірити, але досі це не було чітко визначене у законодавстві Молдови!

По суті, закон передбачає покарання для керівництва Придністров’я суто "за посадою".

За "сепаратизм" передбачений штраф, а якщо йдеться про "публічних осіб" (якими, поза сумнівом, є придністровські політики), то штраф стає неможливим – передбачене лише ув’язнення від 3 до 7 років.

Між тим уся діяльність придністровської влади спрямована на відокремлення від Молдови – а отже, на "президента Придністров’я" Вадима Красносельського та усіх членів його уряду невдовзі має чекати кримінальне переслідування.

Ті громадяни Молдови, хто, співпрацюючи з "неконституційними утвореннями", "перейшов на сторону ворога", прирівнюються до зрадників батьківщини з покаранням до 20 років позбавлення волі. Утім, ця норма лишається декларативною, бо до визначення Росії як "ворога" Молдова ще не дійшла.

Виходячи з жорсткості та безальтернативності передбачених у законі покарань, не дивно, що рішення парламенту Молдови спричинило справжню бурю в Тирасполі.

З критикою ухваленого закону виступили тамтешні ключові посадовці.

8 лютого з протестом проти покарання за сепаратизм виступив "парламент" Придністров’я. Депутати одноголосно ухвалили заяву, в якій оголосили дії Кишинева "актом агресії, спрямованим на підривання переговорного процесу" та "приводом для масових порушень прав людини". У Тирасполі тепер чекають на "перетікання напруженості з інших конфліктних зон" та  "можливу ескалацію".

Одночасно придністровська пропаганда почала поширювати для свого населення "лякалки" про те, що відтепер усі мешканці Придністров’я  підпадають під кримінальне переслідування.

Кишинів у відповідь взявся пояснювати – що ні, не всі. Хоча, дійсно, опис злочинів у законі настільки розмитий, що засудити за ним можна будь-кого.

Зараз молдовські ЗМІ та політики також ставлять питання про те, як діятиме закон, якщо повністю виконувати його неможливо. Відповіді на це запитання, схоже, немає ні в кого.

Закон справді може вбити переговорні формати з Придністров’ям.

Це справді може вивести вирішення придністровського конфлікт на новий рівень.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Молдова оголошує "війну" сепаратистам: як планують переслідувати еліту Придністров’я та РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: