Чому партія Шольца програла вибори у Берліні і як це вплине на позиції самого канцлера

Аналітика коротко
Вівторок, 14 лютого 2023, 13:00

Партія канцлера Німеччини Олафа Шольца зазнала найболючішої електоральної поразки за останні роки.

На місцевих виборах у Берліні, де соціал-демократи правили останні 22 роки, переміг опозиційний Християнсько-демократичний союз (ХДС).

Про те, що ж призвело до фіаско партії Олафа Шольца і чи є у неї шанси зберегти владу, а головне – як ця поразка вплине на позиції самого канцлера, читайте в статті журналістки "Європейської правди" Христини Бондарєвої Шольц втрачає Берлін: що змінить поразка партії влади у столиці Німеччини.

Берлін є однією з 16 федеральних земель Німеччини, відтак, як і в інших землях, його жителі обирають представників місцевого парламенту (ландтагу) – Палати депутатів. 

Вибори до цього органу визначають також, хто буде бургомістром – традиційно головою міста стає представник чи представниця політсили, яка має найбільше місць у ландтазі.

Донині у столиці Німеччини правив союз соціал-демократів, зелених та лівих (регіональні коаліції далеко не завжди копіюють парламентську), а мером була Франциска Гіффай, представниця партії Шольца – Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) – як найсильнішої партії. 

Ці три партії домовились правити спільно у коаліції за підсумками виборів у вересні 2021 року. Які, утім, виявилися вкрай проблемними. 

Настільки проблемними – відбувався справжній організаційний хаос. Конституційний суд федеральної землі Берлін скасував їхній результат минулого року, що серйозно підірвало довіру до демократичного процесу в Німеччині. 

Перевибори у Берліні відбулися 12 лютого. На них працювали спостерігачі від Ради Європи. Їхня присутність традиційно асоціюється з країнами із проблемною демократією. 

На щастя, цього разу процес, згідно з оцінкою спостерігачів, минув гладко. Утім, перший випадок, коли за виборами в Німеччині спостерігала Рада Європи, сам по собі є досить показовим.

І хоча перевибори у Берліні пройшли спокійно, їхній результат став справжнім тектонічним зсувом.

Досі вважалося, що берлінці традиційно голосують переважно за ліві політичні сили. Тож не дивно, що понад два десятиліття німецькою столицею управляли соціал-демократи.

Натомість консервативний ХДС на чолі зі своїм головним кандидатом Каєм Вегнером сенсаційно набрав 28,2%. 

Отримавши 18,4%, партія Шольца досягла свого найгіршого показника на виборах у Берліні з післявоєнного періоду. 

Щоправда, втрат зазнав і традиційний партнер ХДС – Вільна демократична партія. Це ускладнює для Християнсько-демократичного союзу пошук коаліції та зберігає можливість збереження соціал-демократів при владі у столиці. 

Разом з тим, зросли рейтинги – на понад 1 відсотковий пункт – в ультраправої "Альтернативи для Німеччини", досягнувши 9,1%. Щоправда, ця партія залишається нерукоподаваною і її участь у будь-якій коаліції цілком виключена.

Результат у Берліні не може не стати приводом для занепокоєння канцлера Шольца. 

Звичайно, головну відповідальність за провал буде покладено на політиків місцевого рівня. Однак в опозиції тепер з’явився новий сильний козир. 

Після виборів у Берліні ХДС буде здатний апелювати до зростання недовіри до політичних сил, які формують нинішню правлячу коаліцію. 

Це допоможе Християнсько-демократичному союзу і під час майбутніх виборчих кампаній у Бремені та Гессені, де консервативний прем’єр-міністр ризикує втратити посаду.

І звісно, це неприємний момент для соціал-демократів на тлі національних рейтингів, у яких протягом місяців лідирує ХДС/ХСС, а СДПН займає лише третю сходинку.

Що дозволило ХДС отримати чергову перемогу на регіональних виборах, раз за разом перемагаючи соціал-демократів?

Звичайно, що значною мірою їхню перемогу забезпечила незадовільна робота міських служб.

Утім, найважливішими питаннями для виборців були навіть не житло, освіта чи транспорт, а безпека та порядок, свідчать дані Infratest dimap. 

Майже чверть берлінців вважали безпекові питання вирішальним фактором їхнього вибору.

Вочевидь, це стало наслідком дебатів після новорічної ночі насильства у Берліні, коли екстрені служби стали об’єктом нападів по всьому місту. 

Докладніше про поразку партії Шольца – у матеріалі Христини Бондарєвої Шольц втрачає Берлін: що змінить поразка партії влади у столиці Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: