У Київ їде литовський єврокомісар в рамках ініціативи щодо відновлення України

Четвер, 16 лютого 2023, 13:39

До Києва їде єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів і рибного господарства Віргініюс Сінкявічюс, щоб обговорити питання співпраці та допомоги Україні в її зусиллях зі сталого відновлення, а також запустити ініціативу "Фенікс".

Про це повідомляє "Європейська правда".

Ініціатива "Фенікс" активізує роботу над відновленням українських міст. На першому етапі вона об'єднає українські міста з містами-однодумцями з ЄС для обміну досвідом на шляху до кліматичної нейтральності, енергоефективності та низького впливу на навколишнє середовище. 

Проєкт поєднує в собі фінансування від місії "Горизонт Європа" для кліматично нейтральних та розумних міст, а також програми LIFE. На підготовчі заходи ініціативи передбачають щонайменше 7 мільйонів євро.

Під час свого візиту єврокомісар зустрінеться з міністрами та мерами міст, щоб більш детально обговорити конкретні потреби та підтримку, яку Єврокомісія може надати для підготовки українських міст до етапу реконструкції. 

З цією метою комісар планує запустити "Діалог Фенікса" – серію консультацій між Єврокомісією та Україною щодо зеленої та сталої реконструкції країни в рамках Національної програми з адаптації законодавства Європейського Союзу (NPAA). Мета полягає в тому, щоб Україна узгодила свої зусилля з відбудови з політикою Європейського зеленого курсу та новим екологічним законодавством.

"Війна, що триває в Україні, спричинила величезні людські страждання. Вона також завдала непоправної шкоди природі. Оскільки ми прагнемо миру та стабільності в регіоні, вкрай важливо, щоб ми допомогли відновити українські землі, води та ліси, які є основою для процвітання країни. Ініціативи та програми ЄС, такі як "Фенікс", є маяком надії для народу України. Ми продовжуватимемо підтримувати ці життєво важливі зусилля, що здійснюються за найскладніших обставин, щоб посіяти насіння більш стійкого, сталого майбутнього для наступних поколінь", – сказав Сінкявічюс. 

Нагадаємо, ЄС створить робочу групу для використання активів РФ у відновленні України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: