Іспанія першою в Європі дозволить оплачувану "менструальну відпустку"

Четвер, 16 лютого 2023, 17:37

Іспанія першою у Європі ухвалила закон, який дозволяє жінкам з особливо болісними менструаціями брати оплачувану "менструальну відпустку".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euronews.

Законопроєкт, схвалений парламентом у четвер, є частиною ширшого пакета законів про сексуальні та репродуктивні права.

Іспанська поліція вилучила кокаїн на $114 млн доларів на кораблі для перевезення худоби

Закон надає право на триденну "менструальну відпустку" з можливістю продовження до п'яти днів для тих, у кого менструації викликають сильні спазми, нудоту, запаморочення і навіть блювоту.

Для відпустки потрібна довідка від лікаря, а оплачувати її буде державна система соціального страхування.

У законі зазначено, що нова політика допоможе боротися зі стереотипами та міфами, які все ще існують щодо менструації та ускладнюють жінками життя.

Міністерка з питань рівності Іспанії Ірен Монтеро, відверта феміністка в лівому уряді, привітала "історичний день прогресу у сфері прав феміністок".

2022 рік став найтеплішим в історії Іспанії

"Застосуванню закону чинитиметься опір, так само як чинився і чинитиметься опір застосуванню всіх феміністичних законів. Тому ми повинні працювати..., щоб гарантувати, що коли цей закон набуде чинності, він буде виконуватися", - сказала вона в парламенті.

У всьому світі "менструальна відпустка" наразі пропонується лише в невеликій кількості країн, серед яких Японія, Тайвань, Індонезія, Південна Корея та Замбія.

За даними Іспанського гінекологічного та акушерського товариства, близько третини жінок, які мають менструацію, страждають від сильного болю, відомого як дисменорея.

Деякі соціалісти висловили занепокоєння, що "менструальна відпустка" може негативно вплинути на жінок, оскільки роботодавці перешкоджатимуть їх найму на роботу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: