Естонські євроскептики заперечили зв’язок із засновником ПВК "Вагнера"

Неділя, 19 лютого 2023, 11:50

Естонська консервативна та євроскептична народна партія EKRE в суботу спростувала твердження видання Politico, нібито засновник приватної військової компанії "Вагнера" Євгеній Пригожин у 2019 році планував здійснити за посередництва політсили інформаційну операцію.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

У матеріалі Politico цитуються внутрішні документи про діяльність ПВК "Вагнера" й Пригожина, згідно з одним із яких пов’язані з російським олігархом структури планували підтримати EKRE напередодні виборів до Європарламенту 2019 року.

Для цього планувалось просувати антизахідні наративи на кшталт "проблеми в Естонії через ЄС", а також дискредитувати тодішню президентку Керсті Кальюлайд і екслідерку Ліберальної партії реформ Каю Каллас, яка нині є прем'єр-міністеркою.

У Politico зазначають, що не можуть підтвердити реалізацію цієї операції, оскільки вказані в документах назви груп у Facebook так і не були створені. Водночас фахівці виявили інші групи, покликані розхитувати ситуацію в Естонії, а також поширення у Twitter хештегу #ESTexitEU.

В Естонії за півтора місяця до виборів у рейтингах лідирує партія чинної прем'єрки

Опитані виданням експерти кажуть: хоча виміряти вплив цієї операції важко, та її зусилля були незначними і швидко зведені нанівець. Politico додає, що EKRE відмовилася від коментарів.

Натомість політсила опублікувала окрему заяву, де назвала статтю фейком і прикладом "інфооперації з метою вплинути на результати виборів" і заявила, що ніколи не просила і не отримувала грошей від бізнесменів, а також ніколи не спілкувалася з потенційними зарубіжними спонсорами.

"Жодного разу у 2019 році, коли EKRE була в уряді, Поліція безпеки або зовнішня розвідка не попереджали нас про те, що якась сумнівна особа хоче зв'язатися з партією або намагається наблизитися до неї", ідеться в заяві партії.

"Ми вважаємо сумним, що естонські видання, передаючи неперевірену інформацію, самі беруть участь в інфооперації, ниточки якої з великою часткою ймовірності тягнуться до Кремля. Кремль багато років був зацікавлений у дискредитації саме національних сил. І поширення цього фейку також корисне Кремлю, оскільки це підриває можливості національних сил потрапити до Рійгікогу", – заявили в EKRE.

Вибори до парламенту Естонії, як відомо, відбудуться 5 березня. Більше читайте про них у матеріалі: Атака фейками: як РФ намагається вплинути на результати виборів в Естонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: