Що може завадити Іспанії передати танки Україні

Аналітика коротко
Четвер, 2 лютого 2023, 12:30

"Раніше весни фізична наявність (в Україні) "Леопардів" і так не потрібна", – таку неоднозначну заяву кілька днів тому зробила міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес.

За цими словами можуть стояти не стільки логістичні питання, скільки політична дискусія всередині країни щодо підходів у допомозі України. Невипадково до уряду з різних сторін лунають вимоги, щоби питання про передачу Україні танків слухалося в парламенті.

Про те, що це означає і чи не заблокує така вимога надання Україні вкрай потрібної допомоги, читайте в колонці політолога, громадського діяча (Іспанія) Андрія Якубува "Леопарди" передвиборчого значення: як в Іспанії хочуть заблокувати передачу танків Україні.

Як зазначає автор колонки, Іспанія має у своєму розпорядженні третю найбільшу в Європі кількість бойових танків Leopard, відстаючи лише від країни-виробника Німеччини та Греції.

На озброєнні королівства – майже три з половиною сотні таких боємашин двох різних моделей, 2E та 2A4. В основному йдеться про поставку останньої моделі – в Іспанії 108 таких танків.

При цьому одна половина наявних Leopard 2A4 перебуває на бойовому чергуванні у двох іспанських містах на півночі Африки, а інша половина – на зберіганні, і саме звідси походитимуть ті, які перепадуть Україні.

В уряді Іспанії оголосили, що країна підготує 4-6 танків та проведе вишкіл їхнього майбутнього українського екіпажу на полігоні в Сарагосі.

Для порівняння, Німеччина надасть 14 Leopard моделі 2A6.

За словами Андрія Якубува, на відміну від більшості європейських країн, в Іспанії є сусіди, з огляду на яких країна повинна підтримувати й так сумнівну боєздатність

"Але принаймні Іспанія шукає можливості, в той час як Греція з цього ж приводу повністю відмовляється ділитися своїми танками. Власне, навіть сама по собі готовність іспанського уряду взяти участь у поставці "Леопардів" Україні вже є хорошою новиною", – підкреслює автор колонки.

Політолог зазначає, що співучасть Іспанії в цьому питанні не лише робить її позицію щодо Росії незворотною, але й також надсилає потужний політичний сигнал на простори Латинської Америки.

Втім, це все буде можливе лише за умови, якщо уряд втримає ентузіазм перед критиками.

За словами автора колонки, якщо негативного ставлення до надання Україні танків можна було очікувати від партій "Подемос", "Білду", а також лівої каталонської партії в іспанському парламенті, то пропозиція винесення питання допомоги Україні в парламент від найбільшої правої опозиційної партії стала несподіванкою. 

Так, іспанський євродепутат від "Народної партії" Гонсалес-Понс вчора висловився таким чином: "У будь-якій демократичній країні було б неможливо, щоб уряд надсилав танки воюючій країні, не пояснивши у парламенті, скільки, коли, якою ціною, яке інше озброєння та наражаючись на які ризики. Неймовірно, що Іспанія настільки включиться (у війну) проти Росії без жодних пояснень".

І це при тому, що ще кілька тижнів тому цей політик закликав надіслати Україні танки, якщо на це буде згода Німеччини.

"Пояснення всьому – сучасний політичний контекст Іспанії: цього року тут пройдуть і місцеві, і регіональні, і національні вибори", – впевнений політолог.

Він зауважує, що цей рік – вирішальний щодо того, якою буде Іспанія для України до кінця десятиліття, а отже, і щодо участі у відбудові нашої держави.

При цьому, зазначає Якубув, хто переможе на тутешніх виборах – праві чи соціалісти, нам не принципово. Бо віддача одних та інших відповідатиме декільком елементам.

Попри щире співчуття українцям та потужну гуманітарну солідарність, в Іспанії, та й не лише тут, щодо нас легко нав’язати недовіру та скептицизм.

Водночас, прагнучи бути серед політичних переможців сучасного протистояння, всередині Іспанії основний дисонанс створює незрілість у розумінні того, що перемога України має означати поразку Росії.

В такій ситуації незграбна комунікація з боку України та українців може посилити скептицизм та недовіру.

Також в Іспанії не бачать спроб України протистояти російській пропаганді мовою, якою говорять 580 мільйонів людей.

Докладніше – у колонці Андрія Якубува "Леопарди" передвиборчого значення: як в Іспанії хочуть заблокувати передачу танків Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: