Прем’єр Нідерландів про ядерні погрози Путіна, членство України в ЄС, танки та винищувачі

коротко
Понеділок, 20 лютого 2023, 12:40

У п’ятницю очільник уряду Нідерландів Марк Рютте відвідав Київ, вже вдруге від початку великої війни.

Нідерланди мають у Європі неформальний "статус" держави-скептика. Вони найчастіше блокують рішення у процесі розширення ЄС та є обережними у безпекових питаннях.

Зараз ставлення цієї країни до України стало радикально іншим. Про це, про майбутнє України в ЄС та про військову допомогу Україні Рютте коротко розповів кореспондентці ЄвроПравди Іванні Костіній перед від'їздом з Києва.

Коротка версія інтерв’ю з Марком Рютте:

– Крим – це Україна. Це підтверджує ЄС, і Нідерланди зокрема. Але чи не буде опору з вашого боку, якщо українська армія почне визволяти Крим?

– Я не вказуватиму Володимиру Зеленському, що йому робити. Ми хочемо, щоб Україна виграла цю війну, але вибір тактики – з чого починати, що саме робити – це має бути вашим рішенням. Ми не можемо вирішувати це за Україну.

Ви маєте перемогти, а ми хочемо вам допомогти – і тому вже допомагаємо, надаючи значну військову підтримку.

– В США у непублічних розмовах кажуть, що військове відвоювання Криму – це червона лінія для Владіміра Путіна. А в нього є ядерна зброя, якою він любить нею погрожувати.

– Гадаю, Росія розуміє: якщо вони використають ядерну зброю, то США вдарять у відповідь і ця відповідь буде куди потужніша. США настільки сильніші за Росію, що вона просто не може піти на цей ризик.

– Як ви оцінюєте прогрес України щодо вступу до ЄС зараз і чи можливе відкриття переговорів про членство ще цього року?

– У мене враження, що Україна робить неймовірні успіхи у тому, що стосується переговорів про членство. Офіційно оцінювати, де саме зараз перебуває Україна – робота Єврокомісії, тому ми у Нідерландах почекаємо на звіт ЄК і займемо позицію, засновану на цьому звіті.

Хоча є очевидним – я і сам бачу, і чув від Зеленського про те, що ви робите, щоб побудувати ефективне державне управління, встановити всі необхідні системи. Це вражає. Та чи цього достатньо? Це має оцінити Єврокомісія.

– Чи є в Нідерландах розуміння того, що одного дня Україна стане членом ЄС?

– Так, і ми вже зробили крок, який це доводить, ухваливши рішення, що ви заслуговуєте статусу кандидата. 

– Україна офіційно попросила винищувачі у Нідерландів. На зустрічі у форматі "Рамштайн" ми почули, що це питання не в пріоритеті. Якою є позиція уряду Нідерландів, чи продовжите ви розгляд запиту України?

– Так, ми розглядаємо це. Я під час візиту до Києва говорив про це із Зеленським, щоб зрозуміти, чому F-16 для вас настільки важливі. Я зрозумів ваші аргументи, але початок постачання винищувачів F-16 все ще лишається значним кроком.

Ми не повинні допустити прямого конфлікту НАТО і Росії, тому мусимо рухатися обережно. Так само як було, коли ми спочатку почали постачання Україні Panzerhaubitze 2000, потім пішли Leopard 2.

Крім того, ми тут не одні, ми повинні робити це в коаліції.

– Нідерланди вирішили не передавати Україні танки, які вони орендують у Німеччини. Чи це остаточне рішення? 

– Річ у тім, що ми не володіємо цими танками, а орендуємо їх у Німеччини. Ми сказали, що купимо їх для України, але потім обговорили це питання з німцями, які відповіли: "Ви орендуєте у нас ці танки для реалізації місії Розширеної передової присутності НАТО у Литві і інших операціях на території НАТО. Краще ми поставимо Україні наші танки Leopard 2". Ми сказали: "Що завгодно, аби тільки це спрацювало".

– Коли в Україну прибуде анонсована система Patriot?

– Це станеться мінімум за два місяці і буде зроблено разом зі США та Німеччиною. 

– І останнє питання. Чи можете ви уявити взаємини з Росією після війни?

– Це складно. У даний момент це складно. Але гадаю, якщо війна буде закінчиться у позитивному сенсі: тобто Україна переможе і буде підписаний мирний договір. І може навіть, помріймо на хвилинку, Росія виявить бажання взяти участь у відбудові України – тоді, звісно, нам потрібно буде переоцінити наші відносини з нею.

Росія нікуди не зникне. Вона завжди буде найбільшою країною у світі, вона завжди залишатиметься на мапі... Що б ми не думали, але вона там є. Нам доведеться якимось чином вибудувати своє ставлення до неї.

Повне інтерв’ю – в матеріалі Прем'єр Нідерландів: На зустрічі з Зеленським я зрозумів, нащо Україні потрібні F-16.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: