Білорусь висилає трьох польських дипломатів

Понеділок, 20 лютого 2023, 16:15

Польських дипломатів вислали з Мінська та Гродно, вони повинні покинути Білорусь до середи.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

Два консули з Гродно і офіцер зв'язку прикордонної служби повинні покинути Білорусь до середи, повідомив речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

Функцію офіцера зв'язку прикордонної служби з середини 2019 року виконує підполковник Марек Герасимюк. Як пояснила прессекретар прикордонної служби, це перший офіцер зв'язку в Білорусі. Основне завдання такого офіцера - сприяти міжвідомчій співпраці. Він є частиною дипломатичного корпусу.

"Міністерство дипломатії очікувало цього. Політика Білорусі є дуже негативною. Досить часто білоруська влада також реагує таким чином. Звичайно, завжди є якась несподіванка щодо того, хто, коли і як, але, звичайно, ми очікували негативної реакції з боку білоруської влади, якоїсь відплати представникам нашої держави", - сказав Ясіна.

На запитання, як білоруська влада мотивувала своє рішення, Ясіна відповів: "Негативні дії польської держави, наприклад, закриття прикордонного переходу кілька днів тому, відсутність співпраці з прикордонниками, вичерпання цих можливостей і загалом недружнє ставлення польської держави, яке можна трактувати як інтерпретацію недружніх дій Білорусі, які ми всі знаємо, спостерігаємо протягом багатьох, багатьох місяців. Їхнім символічним акцентом за останні кілька тижнів стало те, що сталося з редактором Анджеєм Почобутом", - зазначив він.

За неофіційною інформацією, в уряді тривають консультації щодо польської відповіді на дії білоруського режиму.

Нагадаємо, що в п'ятницю тимчасовий повірений у справах Польщі в Білорусі був викликаний до тамтешнього міністерства закордонних справ. Йому повідомили, що рішення про одностороннє закриття руху на прикордонному пункті пропуску "Бобровники" є "негуманним" і що Мінськ у зв'язку з цим запровадив власні обмеження.

Читайте також: Блокада Лукашенка: які наслідки матиме закриття Польщею кордону з Білоруссю

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: