Як прем'єрці Італії доводиться балансувати між підтримкою України і друзями Путіна

Аналітика коротко
Вівторок, 21 лютого 2023, 18:00

Прем’єрка Італії прибула до Києва, щоб обговорити з президентом Володимиром Зеленським підтримку України, в тому числі готовність Рима передати винищувачі.

Втім, цей візит відбувається на не дуже сприятливому тлі.

Наприклад, напередодні візиту антиукраїнськими заявами відзначився партнер Мелоні по коаліції – сумнозвісний друг Путіна (причому це не фігуральний вислів, йдеться справді про старого друга) Сільвіо Берлусконі.

Попри складність ставлення до України в Італії, Джорджія Мелоні намагається утримати проукраїнський курс країни, йдеться в статті Ярини Груша-Поссамай (з Італії) "За мир" чи за Україну? Що думає про війну РФ прем’єрка Італії, яка приїхала до Зеленського.

Чи буде новий італійський уряд підтримувати Україну? Це питання гостро постало після відставки прем’єра Маріо Драгі, коли стало очевидно, що нову коаліцію сформують праві партії, де проросійські настрої були ледь не домінуючими.

Під час виборчої кампанії часом здавалося, що ситуація взагалі прямує до провалля, адже до правої коаліції увійшла партія "Вперед, Італіє!" вже згаданого переконаного путініста Берлусконі, та партія "Ліга", очільник якої Маттео Сальвіні їздив до окупованого Росією Криму та "прославився" історією про російське фінансування своєї політичної сили.

Але перше місце і посаду прем’єра отримала третя партія з коаліції "Fratelli d’Italia" ("Брати Італії"). Позиція "Братів" також не була однозначною, від її членів лунали полярні оцінки російсько-української війни, НАТО та ЄС. Але лідерка партії Джорджія Мелоні, яка стала новим прем’єром і яка ще рік тому, до повномаштабного вторгнення Росії в Україну, заявляла, що з Росії необхідно зняти санкції – отримавши посаду прем’єрки, вирішила продовжити лінію свого проатлантичного та проєвропейського попередника.

Прагматична Мелоні тверезо оцінює свою ситуацію та знає: щоб вирішити внутрішні проблеми Італії та отримати фінансування ЄС, їй необхідно рухатися в один бік зі своїми європейськими та американськими партнерами.

Але проблема з іншими учасниками правої коаліції лишилася.

Аналогічні настрої зростають і в опозиції, яка шукає рейтингів – а 49% італійців висловлюються проти додаткового надання зброї Україні. Тож і там все частіше можна почути тези на кшталт того, що "надавати зброю Україні означає продовжувати страждання українського народу". Таким чином італійські політики намагаються влучити одночасно у дві аудиторії – тих, хто прихильний до російських наративів, і тих, хто виступає "за мир", не заглиблюючись у те, на чиєму боці правда.

Зсув політичних та суспільних настроїв помітний також за подіями, які, на перший погляд, не пов’язані з політикою, але у реаліях Італії мають особливу вагу.

Зокрема, дуже по-італійськи, що каталізатором "української" кризи у коаліції став... скандал навколо виступу Володимира Зеленського на пісенному фестивалі.

Кілька топових політиків – Маттео Сальвіні, Джузеппе Конте та син Берлусконі П’єр Сільвіо – одразу ж висловилися проти: мовляв, "пісенний конкурс не треба плутати з війною".

Їхні заяви, а також лист італійських інтелектуалів з комуністичним минулим змусили телекомпанію RAI переглянути умови включення президента України і ледь не дійшло до того, що RAI збиралося перевіряти особисто, що ж такого планував сказати Зеленський у прямому ефірі, чи раптом не викладе список необхідної зброї перед вразливою публікою пісенного конкурсу. 

Після трьох тижнів дискусій все завершилося компромісом: замість відеозвернення ведучий фестивалю зачитав лист від президента воюючої країни – щоправда, з неправильним наголосом у слові "Україна". 

Проблеми Джорджії Мелоні на цьому не завершилися. Вона зустрілася з Володимиром Зеленським у Брюсселі, під час засідання Європейської ради, але наступного дня на неї обвалилися заяви Берлусконі. Останній заявив, що не зустрівся би з президентом України.

Щодо візиту до України, Джорджія Мелоні обіцяла поїхати до Києва одразу після затвердження на посаді, але час минав і її обіцянка не матеріалізовувалася. 

З’явилися навіть спекуляції – чи не є це поступкою Мелоні її партнерам по коаліції в обмін на консенсус італійського електорату, який вона відтягнула у своїх колег по коаліції. Але всьому є межа. 

Та й особиста зустріч з українським президентом стала потрібною прем’єрці для обговорення чутливих питань. Так, незадовго до візиту в італійську пресу потрапила інформацію про нібито готовність уряду передати Україні винищувачі – хоча представники влади це заперечують.

Та й внутрішньополітичний ефект поїздки є важливим. Схоже, що візитом до Києва Мелоні хоче "поставити на місце" заклятих партнерів по коаліції.

І це – однозначний позитив для України.

Докладніше – у матеріалі Ярини Груша-Поссамай (з Італії) "За мир" чи за Україну? Що думає про війну РФ прем’єрка Італії, яка приїхала до Зеленського.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: