ЄС закликав Росію поважати власні зобов’язання за угодою про ядерну зброю

Середа, 22 лютого 2023, 11:13

Європейський Союз висловив жаль з приводу рішення Росії призупинити участь у Договорі про скорочення наступальних озброєнь (СНО) та закликав Кремль поважати власні зобов’язання за цим договором у сфері контролю над ядерними озброєннями.

Про це йдеться у заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, пише "Європейська правда".

"ЄС надає найвищого значення новому Договору про СНО і розглядає його як вирішальний внесок у міжнародну та європейську безпеку. Скорочення розгорнутих стратегічних ядерних арсеналів, передбачене договором, посилюється, зокрема, його надійним механізмом верифікації і сприяє виконанню статті VI Договору про нерозповсюдження ядерної зброї через загальне скорочення глобальних запасів розгорнутих ядерних озброєнь". – йдеться у заяві.

В ЄС заявили, що призупинення дії договору або закінчення терміну його дії без належної подальшої угоди може підірвати архітектуру європейської безпеки і суттєво відкинуло б назад зусилля з контролю над озброєннями.

"ЄС закликає Росію виконати свої зобов'язання за договором, сприяючи проведенню інспекцій на російській території і беручи участь у роботі імплементаційного органу, Двосторонньої консультативної комісії, у встановлені договором терміни", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію переглянути своє рішення про призупинення своєї участі у договорі про СНО.

Читайте також: Останній крок ядерного шантажу РФ: що означає зупинка угоди, яка контролює гонку озброєнь

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: