Міністр юстиції Німеччини хоче позбутися термінології часів нацистів у законах

Середа, 22 лютого 2023, 12:32

У Німеччині в багатьох старих законах все ще є згадки про "уряд Рейху" - міністр юстиції Марко Бушманн хоче стерти такі терміни з нацистської епохи із законодавства.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Tagesschau.

Згідно з листом Бушманна до кількох урядових відомств, з яким ознайомилися газети медіагрупи Funke, експертиза, проведена його міністерством, виявила, що все ще існує "потреба в коригуванні". Це стосується десяти законів і дванадцяти постанов, а також Федерального міністерства охорони здоров'я і Федерального міністерства фінансів.

Тепер ці правові положення мають бути перевірені відповідальними відомствами на предмет "будь-яких вимог щодо коригування" і, в разі необхідності, відповідні "закони про правове коригування" мають бути прийняті.

Серед прикладів наводиться закон для немедичних працівників, який набув чинності в 1939 році, в якому все ще згадується "Рейхсміністр" і "Рейхсміністр внутрішніх справ". Те ж саме стосується закону про німецькі ощадні каси і асоціацію "Жиро" від 1933 року, постанови про громадські казино від 1938 року і "Постанови про податкові пільги для фондів".

За словами Бушманна, багато чого вже було досягнуто в минулому. "Зокрема, за допомогою попередніх законів про впорядкування законодавства парламент всебічно змінив або скасував численні доконституційні положення, які все ще були чинними з часів націонал-соціалізму", - підкреслив міністр юстиції.

2021 року, наприклад, Бундестаг звільнив закон про зміну назв від нацистської лексики, яка також містила такі терміни, як "уряд Рейху". Ця ініціатива належить уповноваженому федерального уряду з питань антисемітизму Феліксу Кляйну.

Закони, які вже були реформовані, "однак, не звільняють федеральний уряд від постійного завдання перевіряти чинне законодавство, щоб визначити, які положення потребують коригування", вважає Бушманн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: