Євроюст створює новий центр для збору доказів і переслідування злочину агресії в Україні

Четвер, 23 лютого 2023, 16:10

Агенція Європейського Союзу з питань судової співпраці Євроюст створює новий центр для підтримки зусиль зі збору доказів злочину агресії в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні Євроюсту.

"Майже через рік після початку війни в Україні Євроюст зробив важливі кроки на підтримку судового реагування на ймовірні основні міжнародні злочини. Важливою віхою є початок роботи Бази даних доказів щодо основних міжнародних злочинів (CICED). Новий Міжнародний центр кримінального переслідування злочину агресії (ICPA) також базуватиметься на базі Євроюсту", - йдеться у повідомленні.

Завдяки CICED агенція запровадила спеціальну судову базу даних для зберігання та аналізу доказів основних міжнародних злочинів у захищеному режимі. Технічні рішення для безпечної передачі та надійного зберігання доказів вже впроваджені, а в найближчі місяці буде додано модуль розширеного аналізу.

Централізований підхід CICED сприятиме національним та міжнародним розслідуванням, проливаючи світло не лише на окремі злочини, а й на системні дії, що стоять за ними. CICED буде корисним для розслідувань основних міжнародних злочинів,  скоєних в Україні.

Крім того, Євроюст перебуває в процесі створення ICPA. Основною метою ICPA є підтримка та вдосконалення розслідувань злочину агресії шляхом отримання ключових доказів та сприяння побудові справ на якомога більш ранній стадії.

"Центр буде частиною існуючої структури підтримки спільної слідчої групи (ССГ), яка забезпечує оптимальне узгодження розслідувань воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду, а також злочину агресії. Прокурори, які входитимуть до складу ICPA, можуть працювати в Євроюсті на напівпостійній основі, що дозволить тісно координувати їхню роботу відповідно до спільної прокурорської стратегії", - йдеться у повідомленні.

"Ніщо не може компенсувати жахливі втрати і руйнування, яких зазнав український народ з початку цієї війни. Але за основні міжнародні злочини завжди потрібно відповідати, і Євроюст робить все можливе, щоб допомогти притягнути винних до відповідальності. Нові ініціативи, включаючи Базу даних доказів основних міжнародних злочинів та Міжнародний центр з переслідування злочину агресії, дозволяють нам надавати конкретну підтримку органам влади, які працюють над тим, щоб домогтися справедливості для жертв цих жахливих злочинів", - заявив президент Євроюсту Ладіслав Хамран.

Прокурор зі зв'язків з Україною в Євроюсті Мирослава Красноборова заявила, що Україна рішуче вітає рішення про створення Міжнародного центру кримінального переслідування злочину агресії при Євроюсті і сподівається, що це прискорить триваючі дискусії щодо можливого притягнення до відповідальності за цей найтяжчий міжнародний злочин.

Раніше віцепрезидентка США Камала Гарріс, яка брала участь у Мюнхенській безпековій конференції, прямо заявила, що Росія вчинила злочини проти людяності під час війни в Україні. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: