Столтенберг побачив прогрес у загальмованих переговорах про вступ Швеції в НАТО

Четвер, 23 лютого 2023, 17:50

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у четвер, що він бачить прогрес у переговорах з Туреччиною щодо заявки Швеції на членство в НАТО.

Про це він розповів агентству Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Столтенберг повідомив, що він і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган домовилися, що Туреччина, Фінляндія та Швеція зустрінуться у штаб-квартирі НАТО в середині березня "для вирішення проблем, з якими ми стикаємося, коли справа стосується ратифікації Туреччиною шведського протоколу про вступ".

Столтенберг зустрівся з Ердоганом минулого тижня в Анкарі. Сьогодні він висловився з цієї теми оптимістичніше, ніж в останні місяці.

"Я бачу прогрес. Моя мета полягає в тому, щоб до саміту НАТО, який відбудеться у Литві 11-12 липня, Фінляндія та Швеція стали повноправними членами", - сказав він в інтерв'ю агентству. 

Минулого року Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до трансатлантичного альянсу після вторгнення Росії в Україну, але Швеція зіткнулася з несподіваними запереченнями з боку Туреччини.

Анкара звинувачує Стокгольм у приховуванні тих, кого Туреччина вважає членами терористичних груп, і зажадала їх екстрадиції.

Переговори між Фінляндією, Швецією та Туреччиною зайшли в глухий кут з січня після того, як Расмус Палудан, лідер данської ультраправої політичної партії, спалив копію Корану біля будівлі турецького посольства в Стокгольмі.

Туреччина та Угорщина – єдині союзники з НАТО, які ще не ратифікували членство Фінляндії та Швеції.

Будапешт заявив, що має намір зробити цей крок для обох країн на початку березня.

Детально про ситуацію, яка складається з розширенням НАТО, читайте в статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: