Яку саме допомогу США надали Україні після брутального вторгнення РФ

Аналітика коротко
П'ятниця, 24 лютого 2023, 17:30

Майже два роки тому, коли Оксану Маркарову призначили послом до Сполучених Штатів, першим пріоритетом у співпраці між країнами була визначена безпека в усіх її тлумаченнях.

За рік до 24 лютого Україна та США значно просунулися в цих напрямках, але це не йде у жодне порівняння з тим, як наш стратегічний партнер включився у підтримку нашого захисту проти російської агресії.

Про однозначну та потужну підтримку України від Сполучених Штатів читайте в колонці надзвичайного і повноважного посла України у США Оксани Маркарової Не лише "до перемоги". Як, чим та до якого часу США допомагатимуть Україні.

Після 24 лютого 2022 року Конгрес США виділив додатково для України та для інших країн на пов’язані з Україною потреби $66 млрд. З них $13 млрд – це пряма бюджетна підтримка України у формі безповоротних грантів, понад $1,9 млрд гуманітарної допомоги.

Ще більшою є військова допомога: за програмою Presidential drawdown на $19,5 млрд, за програмою USAI на $8,595 млрд та $225 млн за програмою FMF.

Після історичного візиту нашого Президента Володимира Зеленського з Бахмута до Вашингтона Конгрес США проголосував за додаткові $45 млрд на 2023 рік, з яких вже триває майже щотижневе виділення безпекової допомоги, з лютого триває перерахунок траншів прямої грантової бюджетної підтримки, яка складе $9,9 млрд та $1,1 млрд допомоги на енергетичні потреби України, а також $1,5 млрд на програми з економічної стабілізації нашої держави та початкову фазу відбудови.

Крім того, йде робота з використання виділених Конгресом на 2023 рік близько $5 млрд гуманітарної допомоги Україні.

На підтримку України Конгрес за цей рік ухвалив десять законопроєктів, серед яких закон "Про ленд-ліз для захисту демократії в Україні", закон "Про призупинення нормальних торговельних відносин з Росією і Білоруссю" та закон "Про заборону імпорту російської нафти"; провів величезну кількість слухань, засідань, публічних подій.

У відповідь на російську агресію Сполучені Штати запровадили безпрецедентні санкційні заходи та заходи експортного контролю, що позбавили Росію доступу до західних технологій. 

А допомога у забезпеченні справедливості, розслідуваннях та уможливленні покарання воєнних злочинців збільшується щомісяця, як і робота з пошуку і арешту активів російських злочинців, корупціонерів та їхніх пособників.

США не тільки безпосередньо виступають нашим стратегічним партнером номер один, але й показали лідерство у гуртуванні інших, ініціювавши разом з Україною спочатку безпекову координаційну групу (яка отримала назву "воєнний Рамштайн"), потім координаційну енергетичну платформу, а зовсім недавно – координаційну платформу з фінансових питань та питань відбудови.

І це я ще не згадую величезну волонтерську допомогу бізнесу та громадян США!

Так само безцінна впевненість, що наш головний стратегічний друг впевнено і непохитно стоїть поруч із нами. Не "до закінчення війни" і навіть не "до перемоги", а "стільки, скільки треба".

Про це ще раз чітко і прямо заявив Президент США Джо Байден під час приїзду до Києва у понеділок. Цей візит є перемогою українського народу. Він здійснений всупереч усьому заради перемоги України і всього вільного світу. На такий жест спроможні тільки справжні друзі, і я щиро ним захоплююся, як і ми всі. 

Ми прожили цей тяжкий рік і назавжди вивчили, хто наші вороги, а хто – друзі. 

Перших ми ніколи не пробачимо, другим ніколи не зможемо віддячити. 

Ні тих, ні тих ми ніколи не забудемо.

Докладніше – у матеріалі Оксани Маркарової Не лише "до перемоги". Як, чим та до якого часу США допомагатимуть Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: