Росія підтримала "мирний план" Китаю, але не згадала про незручні для себе положення

П'ятниця, 24 лютого 2023, 18:37

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що "поділяє міркування" Китаю щодо врегулювання розв’язаної ними повномасштабної війни проти України, і висловило відкритість до "політико-дипломатичного" шляху.

Про це йдеться в коментарі речниці МЗС РФ Марії Захарової, який цитує "Європейська правда".

"Ми високо цінуємо щире прагнення китайських друзів зробити внесок у врегулювання конфлікту в Україні мирними засобами", – заявила вона.

При цьому, коментуючи "мирний план" Пекіна, Захарова наголосила лише на "неподільності безпеки", на основі якої у грудні 2022 року Москва висунула Заходу нереалістичні вимоги щодо нерозширення НАТО, а також на "нелегітимності" санкцій у відповідь на вторгнення в Україну.

"Що стосується української кризи, то Росія відкрита до досягнення цілей (війни) політико-дипломатичним шляхом. Це передбачає припинення поставок в Україну західних озброєнь і найманців, завершення бойових дій, повернення України до нейтрального позаблокового статусу, визнання нових територіальних реалій, що склалися в результаті реалізації права народів на самовизначення, демілітаризацію та денацифікацію України, а також усунення всіх загроз, які походять з її території", – наговорила речниця російського МЗС.

Генсек НАТО про "мирний план" Пекіна: немає великої довіри до Китаю

На її думку, цьому всьому заважають "законодавчо закріплена указом Зеленського" неможливість переговорів із Владіміром Путіним, а також "вимога виведення російських військ з наших нових територій".

Нагадаємо, напередодні китайське міністерство закордонних справ опублікувало так званий "мирний план" зі своїми ідеями щодо врегулювання війни Росії проти України. Він складається з 12 пунктів і закликає до припинення вогню та відновлення переговорів, але не містить конкретних кроків.

У плані є такі проігноровані Захаровою пункти, як "повага до суверенітету всіх країн", "припинення військових дій", "захист цивільного населення та військовополонених", "забезпечення безпеки атомних електростанцій" і "сприяння експорту зерна".

Президент Володимир Зеленський вважає, що у так званому "мирному плані" Китаю є пункти, з якими можна працювати, хоча з "деякими думками" він не погоджується

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: