У ЄС пропонують посилити заходи безпеки для протидії шпигунам із Росії

П'ятниця, 24 лютого 2023, 19:26

Європейська комісарка з питань внутрішньої безпеки Ілва Йоханссон у п’ятницю заявила, що ЖС повинен посилити візові правила й безпеку кордонів, аби не допустити проникнення російських шпигунів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

"Нам потрібні більш суворі перевірки під час отримання віз і більша безпека на наших кордонах", – наголосила Йоханнсон під час пресконференції в Афінах, присвяченій першій річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Вона заявила, що президент Росії Владімір Путін "хотів би... зруйнувати Європейський Союз... він боїться нас". "Ми є величезною загрозою для Путіна, тому що у нас є демократія", – пояснила Йоханссон.

Єврокомісарка нагадала, що за 2022 рік із країн Євросоюзу були вислані близько 400 російських шпигунів.

"Сьогодні лише половина тих, хто в'їжджає до Європейського Союзу за візою, перевіряється в Шенгенській інформаційній системі. Це означає, що у нас є багато росіян, яких не перевіряють", – додала вона.

Серед можливих заходів для протидії цьому Йоганссон згадала біометричні перевірки, які необхідні на випадок використання російськими агентами фальшивих паспортів.

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що Нідерланди вирішили скоротити кількість дипломатів у російському посольстві через неодноразові спроби працевлаштувати в дипмісії співробітників розвідки. Російські дипломати, які не можуть залишитися, повинні покинути Нідерланди протягом двох тижнів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: