Уряд Британії готується оголосити компроміс щодо угоди про Brexit – ЗМІ

П'ятниця, 24 лютого 2023, 21:08

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак може вже в понеділок оголосити нову угоду щодо Brexit, покликану врегулювати суперечки з Європейським Союзом у питанні торгівлі й прикордонного контролю в Північній Ірландії.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в матеріалі The Times.

За інформацією видання, угода передбачає скасування майже всіх перевірок товарів, що перетинають кордон між Великою Британією та Північною Ірландією. Натомість Лондон зможе вперше з часів Brexit вільно визначати політику Північної Ірландії щодо податку на додану вартість та державної допомоги.

Досягнута між Лондоном і Брюсселем домовленість також вперше надасть Асамблеї (законодавчому органу) Північної Ірландії та уряду Британії право на консультації щодо нових законів ЄС, які впливають на регіон, а також можливість їхнього скасування.

Про те, що план може бути представлений у понеділок, свідчить те, що міністрам британського уряду сказали бути готовими до можливих консультацій на вихідних, а депутатів Консервативної партії попередили про можливе голосування в понеділок.

Британія і ЄС досягли зрушень у перемовинах про рух товарів до Північної Ірландії після Brexit - ЗМІ

Один із соратників Сунака сказав The Times, що "він просто хоче закрити це питання" і вважає, що Північноірландський протокол (додаток до угоди про Brexit), який призвів до утворення фактичного торговельного бар'єру в Ірландському морі, не працює.

Водночас, як відомо, проти намірів укласти нову угоду виступає Демократична юніоністська партія Північної Ірландії – вона вимагає скасування Північноірландського протоколу, що нині перебуває на розгляді в британському парламенті й уже призвело до судового спору з Єврокомісією.

За даними джерел The Times, прем’єр Британії найближчими днями проведе переговори з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і представниками Демократичної юніоністської партії, щоб узгодити подальші кроки.

Раніше повідомлялось, що Ріші Сунак у приватному порядку звернувся до високопосадовців з проханням розробити плани відновлення відносин з Європейським Союзом після багатьох років суперечок через Brexit.

Про те, чому Brexit загострив напругу у Північній Ірландії та чому будь-які варіанти рішення є поганими для якоїсь зі сторін, дивіться у розмові з експертом Олександром Краєвим, або у статті Ірландський глухий кут: як Борис Джонсон створив проблему для Британії та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: