З Молдови вислали двох іноземців, яких підозрюють у підривній діяльності

Понеділок, 27 лютого 2023, 18:08

Служба інформації та безпеки Молдови (SIS) в понеділок виявила й вислала з країни двох іноземців, які, як стверджується, пов'язані "з певними підривними центрами за кордоном".

Про це йдеться в пресрелізі SIS, який цитує "Європейська правда".

За даними молдовської Служби інформації та безпеки, вислані іноземці "займалися збором даних і розвідувальної інформації для реалізації плану з дестабілізації внутрішньої ситуації в країні, з провокацією насильницької зміни конституційного ладу Республіки Молдова".

"Також було встановлено, що іноземні громадяни під виглядом простих туристів координувалися з групою осіб, пов'язаних з конспіративною мережею експертів з політичних технологій та соціальної інженерії з-за кордону", – додають у SIS.

Під час перебування у Молдові іноземці ініціювали підривні дії з проведення обшуків у різних місцях біля державних установ та об'єктів критичної інфраструктури, а також стежили за "суспільно-політичними процесами в країні та акціями протесту, організованими в столиці окремими політичними силами".

Блінкен зустрівся з Санду і висловив занепокоєння спробами Росії дестабілізувати Молдову

Іноземці були вислані з Молдови із забороною в’їзду строком на 10 років, уточнили в Службі інформації та безпеки.

Нагадаємо, президентка Молдови Мая Санду 13 лютого заявила, що Росія планує за допомогою протестів опозиції та із залученням людей із військовою підготовкою, а також громадян Росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії, атаки на урядові будівлі та зміну влади в Молдові. Згодом до Молдови не пустили сербських вболівальників, а потім - чорногорських боксерів.

Заява Санду прозвучала за кілька днів після того, як президент Володимир Зеленський заявив, що українська розвідка перехопила плани Кремля щодо взяття під контроль Молдови, після чого український лідер негайно передав усю інформацію Санду.

Детальніше на цю тему - у відеоблозі "ЄвроПравди" та у статті Молдова з переворотом: навіщо Мая Санду змінює уряд під загрозою гібридного нападу РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: