Вибухи на "Північних потоках" завдали серйозної шкоди морському життю - звіт

Вівторок, 28 лютого 2023, 07:59

Вибухи на трубопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2" у вересні минулого року завдали невимовної шкоди морському дну в особливо вразливому районі Балтійського моря.

Про це свідчить новий звіт дослідників з Данії, Німеччини та Польщі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CPH Post.

Згідно зі звітом, чотири вибухи вплинули на 250 тисяч тонн забрудненого морського дна. Вони вивільнили осад, що містить токсичні речовини, які потенційно можуть вбити кілька морських популяцій, в тому числі балтійську тріску і морських свиней, що мають місця розмноження поблизу зон вибухів.

Сійярто назвав терактом вибухи на "Північних потоках" і запропонував розслідувати їх в ООН

"Це може означати, що риба, яка зазнала впливу речовин, захворіє. Деякі з них помруть, а деякі матимуть труднощі з розмноженням", - пояснив Ганс Сандерсон з кафедри наук про навколишнє середовище Орхуського університету.

Крім того, за оцінками, всі морські свині в радіусі 4 км від вибухів, ймовірно, загинули від ударних хвиль, а всі морські свині в радіусі 50 км, можливо, були оглушені вибухом.

У відповідь на це повідомлення міністр навколишнього середовища Данії Магнус Хоуніке пообіцяв, що уряд "постійно відстежуватиме ситуацію і ділитиметься інформацією з нашими сусідніми країнами у районі Балтійського моря, щоб ми мали загальну картину наслідків і могли вжити відповідних заходів". 

Вибухи сталися поблизу районів, де раніше були захоронені хімічні відходи.

Диверсії на "Північних потоках": Данія, Німеччина й Швеція повідомляли РФ про розслідування

"Це викликає глибоке занепокоєння за Балтійське море, оскільки звіт показує, що вибух погіршує стан ділянки моря, яка вже перебуває в дуже серйозному і критичному стані", - сказала в інтерв'ю DR Марія Роймерт Гьордінг, голова національної асоціації охорони природи Данії "Naturfredningsforening".

Як повідомлялося, після вибухів на газопроводах ЄС і НАТО створили робочу групу для спільного захисту критичної інфраструктури.

У Європі вважають інциденти на гілках російського газопроводу наслідком зумисних дій. Президент США Джо Байден назвав пошкодження російських газогонів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" свідомим актом диверсії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: