Словаччина міркує над будівництвом нової АЕС через зростання споживання електроенергії

Вівторок, 28 лютого 2023, 10:44

Словаччина може побудувати новий ядерний реактор у майбутньому, очікуючи зростання споживання електроенергії з новими енергоємними проєктами.

Про це йдеться у публікації Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Словацький орган ядерного регулювання вже має запит на отримання дозволу на будівництво від Словацької ядерної енергетичної компанії, що частково належить державі.

Парламент Словаччини визнав російський режим терористичним, а РФ – спонсором тероризму

Компанія хоче побудувати електростанцію на місці нинішньої електростанції поблизу селища Ясловське Богуніце, термін експлуатації якої закінчується десь після 2040 року.

"З огляду на те, що нам точно не вистачатиме електроенергії з 2040 по 2045 рік, ми повинні вже сьогодні почати думати про те, що саме наші діти будуть використовувати для виробництва електроенергії. Без нової атомної електростанції ми не зрушимо з місця", - заявив генеральний директор компанії Роман Спорина.

Прихильники будівництва стверджують, що Словаччина потребуватиме нової електростанції через зростання споживання електроенергії після завершення кількох нових енергоємних проєктів, таких як новий завод Volvo і будівництво двох електродугових печей на заводі US Steel в Кошице.

Експерти, однак, попереджають, що Словаччина потребує гнучких джерел, здатних надавати так звані допоміжні послуги для відновлюваних джерел енергії.

Поки що незрозуміло, хто фінансуватиме нову електростанцію. Нинішній словацький уряд раніше заявляв, що не дасть грошей на проєкт, а приватний сектор не виявляє особливого інтересу до нього.

Як повідомлялося, Словаччина хоче відмовитися від ядерного палива РФ і шукає альтернативу.

У Словаччині також розглядали можливість націоналізувати виробника електроенергії Slovenské elektrárne, щоб гарантувати дешеву електроенергію для населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: