Євродепутат з Румунії оскаржує в Суді ЄС неприйняття його країни до Шенгену

Вівторок, 28 лютого 2023, 22:22

Депутат Європейського парламенту від Румунії Євген Томак у вівторок заявив, що Суд Європейського Союзу зареєстрував його позов проти Ради ЄС через неприйняття його країни в Шенгенську зону.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Agerpres.

"Маємо є дуже хороші новини: заява, яку ми подали до Суду Європейського Союзу проти Ради Європейського Союзу щодо несправедливості, вчиненої щодо Румунії 8 грудня минулого року, коли був обмежений наш вільний доступ до Шенгенської зони, була подана і офіційно зареєстрована в Суді Європейського Союзу", – заявив Томак.

Він додав, що прагне також надати Європарламенту право привілейованого позову – тобто можливості оскаржити будь-яке рішення Єврокомісії чи Ради Євросоюзу, оскільки парламент не має права законодавчої ініціативи.

Румунія поверне до Австрії посла, якого відкликала через блокування вступу в Шенгенську зону

Політик висловив переконання, що в результаті цього процесу Румунія стане членом Шенгенської зони "набагато швидше, ніж через політичні переговори".

"8 грудня Рада СЄ прийшла з пропозицією і вийшла з двома рішеннями. Хорватію прийняли, а Румунію і Болгарію безпідставно, без жодних аргументів, відхилили. Отже, я думаю, що з цієї точки зору дуже важливо розуміти, що тут ми маємо більше не політичний конфлікт, а юридичний конфлікт", – вважає він.

Нагадаємо, у грудні 2022 року міністри внутрішніх справ країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії. Проти вступу Румунії і Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди.

Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії, але оскільки ухвалювалися два окремі рішення, одне щодо Хорватії, друге – щодо Болгарії і Румунії, то їхній голос також був проти. Ситуація навіть призвела до тимчасового пониження рівня дипломатичних відносин між Віднем і Бухарестом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: