Норвегія купить у Німеччини 54 нові танки Leopard

П'ятниця, 3 лютого 2023, 11:58

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре підтвердив наміри придбати 54 німецькі танки типу Leopard.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє телерадіокомпанія NRK.

Уряд Норвегії раніше запланував придбати кілька нових танків, хоча начальник Генштабу не рекомендував цього робити через те, що війна в Україні ослабила Росію і вона не  становить загрози для Норвегії.

Скільки танків хочуть купити, і яких саме, до цього часу не було відомо.

Прем'єр-міністр підтвердив, що Норвегія подала заявку на 54 одиниці. Під час вибору між німецьким Leopard 2A7 і південнокорейським K2 Black Panther перевагу надали першому.

В уряді також зберігають за собою можливість придбати ще 18 одиниць.

"Ми перебуваємо в одній з найскладніших ситуацій у сфері політики безпеки з часів Другої світової війни", - сказав Йонас Гар Стьоре, наголосивши на необхідності посилити оборону Норвегії.

Міністр оборони Бйорн Арільд Грам у свою чергу повідомив, що перші нові танки прибудуть у 2026 році.

"Ми вислухали начальника Генштабу, але зробили загальну оцінку. Нам і далі потрібні танки. Це потенціал, який використовують усі наші союзники", - сказав він.

"Ми дбаємо про те, щоб у нас були такі ж танки, як у наших сусідів і близьких союзників, і тому формуємо з ними тісніші зв'язки в галузі політики безпеки. Я поінформував про це канцлера Шольца сьогодні вранці, і він підкреслив, що це послання ще більше зблизить наші країни", - сказав прем’єр-міністр Норвегії.

Нагадаємо, неофіційно повідомлялося, що уряд Норвегії вивчає можливість передання Україні певної кількості бойових машин піхоти CV90.

Також Норвегія - серед країн, які пообіцяли віддати Україні частину своїх танків Leopard 2. За інформацією ЗМІ,  Норвегія розглядає можливість поставки Україні до 8 танків. Загалом у Норвегії є 36 танків у робочому стані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: