США тричі не змогли виявити китайські шпигунські аеростати за часів Трампа

Вівторок, 7 лютого 2023, 09:52

Високопоставлений американський генерал, відповідальний за збиття китайського шпигунського аеростата, заявив, що військові до 28 січня не виявляли шпигунських аеростатів, і назвав це "прогалиною в обізнаності".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Пентагон заявив, що китайські шпигунські повітряні кулі ненадовго пролітали над Сполученими Штатами щонайменше тричі за часів адміністрації президента Дональда Трампа і один раз - за часів президента Джо Байдена.

Генерал ВПС США Глен Ван Герк, голова Північноамериканського командування повітряно-космічної оборони і Північного командування, заявив, що остання повітряна куля була заввишки 60 метрів.

Він не надав подробиць про попередні повітряні кулі, в тому числі про те, де саме над Сполученими Штатами вони пролітали.

"Я скажу вам, що ми не виявили цих загроз, і це прогалина в обізнаності", - сказав Ван Герк.

Ван Герк додав, що американська розвідка визначила попередні польоти постфактум на основі "додаткових засобів збору" розвідувальної інформації, не уточнивши, чи це було кібершпигунство, перехоплення телефонних розмов або людські джерела.

Високопоставлені американські чиновники запропонували проінформувати осіб з попередньої адміністрації про деталі попередніх польотів повітряних куль, коли Трамп був президентом.

Представник республіканців Майкл Волтц, який працює в комітеті з розвідки Палати представників, заявив у неділю, що Пентагон повідомив йому, що за останні кілька років сталося кілька інцидентів з китайськими повітряними кулями, в тому числі над Флоридою.

Винищувач ВПС США збив імовірний китайський шпигунський аеростат біля узбережжя Південної Кароліни в суботу, через тиждень після того, як він вперше увійшов у повітряний простір США і спровокував драматичну - і публічну - шпигунську сагу, яка погіршила китайсько-американські відносини.

Ван Герк не виключив, що на повітряній кулі могла бути вибухівка, але сказав, що не має жодних доказів цього. Цей ризик, однак, був фактором, який вплинув на його рішення збити кулю над відкритою водою.

У місії брали участь кілька винищувачів і літаків-заправників, але лише один - винищувач F-22 з авіабази Ленглі у Вірджинії - здійснив постріл о 14:39, використавши одну надзвукову ракету AIM-9X з тепловим наведенням, класу "повітря-повітря".

Ван Герк сказав, що уламки були зібрані з території розміром приблизно 1500 на 1500 метрів, і кілька військових кораблів допомагали збирати їх.

Берегова охорона США заявила в понеділок, що вводить тимчасову зону безпеки в акваторії біля Серфсайд-Біч, Південна Кароліна, в районі, де була збита повітряна куля.

Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен відклав поїздку до Китаю після того, як було виявлено китайський аеростат, що пролітав над чутливими об'єктами на заході США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: