Криза відносин із Грузією – погляд з Тбілісі

Аналітика коротко
Середа, 8 лютого 2023, 13:00

Раніше "Європейська правда" неодноразово публікувала матеріали про українсько-грузинські відносини, зокрема з критичними оцінками на адресу чинної грузинської влади.

Найбільшого резонансу мало інтерв'ю з тимчасовим повіреним у справах України в Грузії Андрієм Касьяновим. 

У відповідь свою думку щодо відносин двох країн виклав голова аналітичного центру Geocase Віктор Кіпіані у колонці Відмовитися від ультиматумів: як Україні та Грузії подолати системну кризу.

Автор колонки пише, що українсько-грузинські офіційні відносини переживають зараз явно не найкращі часи – і це, на жаль, ні для кого вже не секрет. Проте, міжлюдські відносини залишаються реальним прикладом гідного наслідування для офіційних Києва та Тбілісі.

Кіпіані зазначає, що проблеми у відносинах відбиваються в низці питань, де спільність інтересів і належна взаємодія важливі як ніколи. 

"Думаю, що головна причина [проблем у відносинах країн] полягає у відсутності міцних і тривалих традицій сучасної державності. Підкреслю ще раз для ясності – державності в сучасному світі та в нинішніх реаліях", – вважає експерт. 

Це своєю чергою, як пише голова аналітичного центру Geocase, відображається і в дефіциті цивільних міждержавних відносин. Кажучи про "цивільність", важливо зауважити, що відносини між Україною та Грузією, на жаль, зациклилися на особистісних і міжособистісних факторах.

Такий стан речей, додає Віктор Кіпіані, ускладнюється також і складним геополітичним простором.

"Сьогодні, що вже далеко не секрет, почастішали коментарі наших шановних колег з Києва про процеси в самій Грузії.

Ці коментарі, мусимо зізнатися, вже давно зашкалюють як за частотою, так і за гостротою. Я, звісно ж, уникав би вживати такий термін, як "втручання у внутрішні справи", але варто зауважити, що вищезгадані коментарі, у низці випадків, є не лише не серйозними – вони відкрито шкодять нашим партнерським і міждержавним відносинам", – зазначає голова аналітичного центру Geocase.

Він вважає, що існуючий підхід необхідно переосмислити, і чим раніше, тим краще.

На його думку, у процесі переосмислення наших відносин варто виходити з такої позиції: не говорити одне з одним мовою ультиматуму і не вимагати будь-яких абстрактних і безпідставних поступок для досягнення реального прогресу.

Він закликає до максимальної делікатності і утриманню від необґрунтованих і недоведених звинувачень.

"І ще: наскільки близькими б не були Україна та Грузія через певну спільну історико-політичну спадщину або ж наявну геополітичну кон'юнктуру, як суверенні країни вони повинні керуватися передусім власними національними інтересами, брати до уваги ризики та виклики власній національній безпеці", – додає Віктор Кіпіані.

Він часто чує абсолютно безвідповідальні, на його думку, заяви, що нібито Тбілісі не надає належної підтримки Україні в такі складні для українського народу часи. Він вважає провокаційними формулювання таких заяв. 

"Факти ж свідчать про те, що практично не існує жодної політичної декларації або ж економічної та гуманітарної ініціативи, де голос Грузії не був би чутний. Ба більше, у випадку Грузії неможливо було б уявити щось інше, коли йдеться про країну, яка першою на всьому пострадянському просторі стала жертвою грубого нехтування нормами міжнародного права.

А отже, говорити про відсутність належної солідарності з боку Тбілісі було б як перекрученням фактів нинішнього етапу, так і нечистоплотною спробою переписати історію на майбутнє", – зазначає автор колонки. 

За словами Віктора Кіпіані, конструктив у діалозі – категорія хоча й зрозуміла, але вельми складна. У цьому плані як політикам двох країн, так і громадським діячам, на думку експерта, необхідно переосмислити наявні підходи й не лишитися, скажімо так, заручниками особистісних чинників і персональних впливів.

"В іншому разі є значний ризик, що відсутністю належної поваги до себе і партнера ми мимоволі нашкодимо нашим відносинам і в довготерміновій перспективі.

Цей шлях не піде на користь ані національним інтересам України, ані національним інтересам Грузії", – резюмує голова аналітичного центру Geocase.

Докладніше – у колонці Віктор Кіпіані Відмовитися від ультиматумів: як Україні та Грузії подолати системну кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: