У Словаччині – скандал через слова очільника МЗС про можливі територіальні претензії Угорщини

Середа, 8 лютого 2023, 22:37

У парламенті Словаччини закликали до відставки тимчасового виконувача обов’язків міністра закордонних справ Растислава Качера після того, як він заявив про можливі територіальні претензії Угорщини в разі перемоги РФ в Україні.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації видання Pravda.

У вівторок в етері каналу TV Markíza Качер припустив, що в разі, якщо Росії вдасться захопити Україну, Словаччині загрожуватимуть територіальні претензії з боку Угорщини.

"Якби Владімір Путін був більш успішним і сьогодні він був би на наших східних кордонах, я думаю, що ми б постали перед такими претензіями безпосередньо сьогодні, на жаль", р - сказав очільник словацького МЗС у відповідь на питання, чи загрожує небезпека висунення територіальних претензій з боку Угорщини в найближчі роки.

Він також згадав скандал із шарфом "Великої Угорщини", який угорський прем’єр Віктор Орбан вдягнув на один із футбольних матчів, і заявив, що має "розвідувальні дані" з цього питання, не уточнивши, що має на увазі.

Після цього лідер партії OĽANO Ігор Матович та депутат парламенту від цієї ж партії Дьордь Гімеші (OĸDANO) закликали главу зовнішньополітичного відомства піти у відставку.

Матович вважає слова Качера фундаментальним звинуваченням на адресу Угорщина, розігруванням "угорської карти" й поширенням теорії змови. Такі звинувачення, на думку лідера OL’ANO, грубо виходять за межі дипломатичних правил.

А Гімеші закликав Качера вибачитись за свої відмови, а в разі відмови – пообіцяв звернутись до президентки Зузани Чапутової з питанням, "чи буде вона покривати такого міністра".

Зазначимо, що це не перший випадок напруженості в словацько-угорських відносинах. У 2021 році Братислава розкритикувала постанову угорського уряду, яка створює фонд приватного капіталу для орних земель і тим самим закладає основи для "міжнародної експансії вітчизняних сільськогосподарських угідь".

Читайте також: Кінець конфлікту з Будапештом: як Словаччина примирилася з сусідом щодо проблем угорської меншини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: