У Німеччині презентували нову, "феміністичну" концепцію зовнішньої політики

Середа, 1 березня 2023, 19:02

Міністри закордонних справ і розвитку Німеччини – Анналена Бербок і Свенья Шульце – в середу презентували нові, феміністичні керівні принципи зовнішньої політики країни, покликані гарантувати рівне право всіх людей на представництво власних інтересів.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в матеріалі AP.

За словами Бербок і Шульце, нова політика зосереджена на врахуванні та підтримці потреб жінок і дівчат під час ухвалення рішень у сфері зовнішньої політики. Це має на меті викорінення дискримінації і, таким чином, сприяння розвитку більш стабільних суспільств.

"Феміністична зовнішня політика пронизує всі сфери наших зовнішньополітичних дій – від гуманітарної допомоги до стабілізаційних заходів, миротворчих місій, а також зовнішню політику в галузі культури та освіти", – пояснила очільниця МЗС Німеччини журналістам.

Вона додала, що нові зовнішньополітичні орієнтири Берліна передбачають досягнення більшого гендерного паритету всередині країни, зокрема в німецькому зовнішньополітичному відомстві – адже наразі лише 26% послів є жінками.

Президентка Єврокомісії та прем’єрка Фінляндії розповіли, як досі стикаються з сексизмом

За новою феміністичною політикою понад 90% коштів, виділених на нові урядові проєкти, мають також сприяти гендерній рівності. У 2021 році цей показник становив близько 64%.

"Ми хочемо зробити суспільства справедливішими. І ви не можете обійтися без половини потенціалу, а саме жінок, але їх потрібно враховувати", – наголосила міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце.

Феміністична зовнішня політика – це концепція, яка в теорії означає захист прав людини та сприяння значущій участі жінок та інших, часто маргіналізованих груп у процесі ухвалення рішень.

Така політика, як правило, передбачає, що жінки та дівчата повинні бути захищені від насильства, мати можливість відстоювати свої права та брати участь в ухваленні політичних рішень, а для досягнення цих цілей їм повинні бути надані достатні ресурси.

За словами Анналени Бербок, феміністичну зовнішню політику в тій чи іншій формі ухвалили близько 30 країн – "від Чилі до Іспанії та Монголії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: