Росіяни використовують британські компанії для відмивання незаконних прибутків від війни - ЗМІ

П'ятниця, 10 березня 2023, 13:43

Уряд Великої Британії підозрює, що громадяни Росії користуються слабкими перевірками реєстру компаній для відмивання прибутків від війни, вкрадених в Україні.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Британські правоохоронні органи виявили велику кількість фіктивних компаній, зареєстрованих у Британії громадянами різних країн за останні роки, ймовірно, з метою відмивання грошей або ухилення від сплати податків.

Сотні цих фірм мають росіян серед своїх керівників, а деякі підконтрольні Росії компанії зараз намагаються використати війну в Україні для отримання фінансової вигоди.

Одна з компаній, виявлених британською владою, зареєстрована за офісною адресою в Лондоні і внесена до суднових реєстрів як власник зерновоза. За даними видання, судно підозрюють у незаконному вивезенні зерна з України та порушенні міжнародних санкцій. Судно неодноразово ходило Чорним морем протягом останніх місяців, свідчать відкриті дані.

Компанія має трьох нинішніх і колишніх керівників, внесених до Companies House, британського реєстру компаній, всі вони є громадянами Росії, які вказали домашні адреси в Росії. Ні вони, ні компанія не ведуть жодної помітної діяльності в Лондоні.

Кілька інших компаній, які не мають очевидних британських операцій, були зареєстровані за тією ж адресою в Лондоні іншими російськими громадянами, свідчать документи. Один із них – співробітник МВС Росії, домашня адреса якого в Companies House вказана як квартира в центрі Москви.

Людина, знайома з розслідуванням правоохоронними органами Британії щодо відмивання грошей, сказала, що злочинці використовують британські компанії, щоб перевести великі суми грошей у країну та тримати їх там протягом кількох років. Тоді вони або переводять гроші до того, як їм доведеться подати рахунки до Companies House, або подають шахрайські рахунки, які не розкривають реальні активи, якими володіє компанія.

Хоча Британія запровадила широкі санкції проти багатьох російських компаній та фізичних осіб після вторгнення в Україну, роки боротьби за іноземні гроші призвели до того, що британська фінансова система пронизана підставними компаніями та іншими непрозорими структурами, які ускладнюють зусилля із забезпечення дотримання обмежень щодо російських інтересів.

Британський уряд перебуває в процесі посилення законів, спрямованих на реформування Реєстраційної палати та боротьбу з фінансовими злочинами. Законопроєкт про економічні злочини та корпоративну прозорість був внесений до парламенту 22 вересня і має на меті надати реєстру компаній більше повноважень, щоб виявити, хто створює компанії, і розслідувати підозри в шахрайстві.

Читайте також:  Загроза з півночі: як позбавити РФ механізму обходу газових санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: