ЄС привітав відновлення дипвідносин між Іраном і Саудівською Аравією після 7-річної перерви

Субота, 11 березня 2023, 14:28

Європейський Союз у суботу привітав угоду про відновлення дипломатичних відносин між Саудівською Аравією та Іраном і висловив сподівання на її якнайшвидше втілення.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в заяві речника Європейської служби зовнішніх дій.

"Оскільки Саудівська Аравія та Іран відіграють центральну роль у забезпеченні безпеки регіону, відновлення їхніх двосторонніх відносин може сприяти стабілізації регіону в цілому", – зазначається там.

Зовнішньополітичний орган ЄС підкреслив, що для блоку пріоритетом на Близькому Сході залишається сприяння миру й стабільності.

"ЄС залишається готовим взаємодіяти з усіма гравцями в регіоні на основі поступового та інклюзивного підходу і в умовах повної прозорості", – додав речник відомства.

Іран готується до війни: що означатиме для України новий конфлікт на Близькому Сході

У п’ятницю Іран і Саудівська Аравія уклали угоду про відновлення дипломатичних відносин за посередництва Китаю, зобов’язавшись не втручатись у внутрішні справи одне одного.

Дипломатична суперечка між двома провідними державами Близького Сходу тривала з 2016 року, коли в Ер-Ріяді було страчено видатного мусульманського священнослужителя шейха Німра ан-Німра. В Ірані він був засуджений за злочини, пов'язані з тероризмом.

Страта ан-Німра призвела до демонстрацій іранських протестувальників біля посольства Саудівської Аравії в Тегерані. Згодом королівство розірвало дипломатичні відносини з Іраном.

До напруженості у відносинах також доклались обстріли нафтових об’єктів Саудівської Аравії у 2019 році, в яких королівство звинуватило підтримувані Іраном угруповання хуситів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: