У Німеччині пропонують скоротити Бундестаг на понад сотню депутатів

Вівторок, 14 березня 2023, 16:13

Федеральний уряд Німеччини підготував законопроєкт про зменшення кількості депутатів парламенту (Бундестагу) із нинішніх 736 до 630, голосування має відбутись у п’ятницю.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в матеріалі Politico.

Наразі кількість місць у Бундестазі з року в рік зростає через особливість системи голосування в Німеччині. Кожен виборець має два голоси на парламентських виборах: перший – за кандидата від його округу, другий – за партійні списки в 16 землях Німеччини, результат яких визначає пропорційне представництво партій у парламенті.

Оскільки деякі партії отримують більше місць у голосуванні за округами, ніж за списками, для підтримки правильного співвідношення партійних місць, отриманих у другому голосуванні, додаються додаткові депутати – у результаті кількість депутатів Бундестагу зростає.

Парламент Італії планує скоротити кількість депутатів з 945 до 600

Новий законопроєкт передбачає, що не всі кандидати, обрані в голосуванні за округами, потраплять до Бундестагу, якщо їхня партія отримає менше місць за результатами другого голосування.

"Якщо ми нічого не змінимо, Бундестаг буде продовжуватиме зростати. Ми хочемо захистити здатність парламенту діяти", – заявив у понеділок депутат від коаліційної партії "Зелені" Тіль Штеффен.

Натомість проти виступає Християнсько-соціальний союз – баварська партія, яка на федеральних виборах виступає в одному блоці з Християнсько-демократичним союзом і, як правило, отримує додаткові місця в Бундестазі за рахунок наявної системи. Лідер ХСС Маркус Зьодер уже назвав законопроєкт "атакою на демократію".

Очікується, що документ у п’ятницю підтримають усі партії коаліції, а отже, за нього віддасть голоси проста більшість депутатів і він буде ухвалений.

Нагадаємо, у 2019 році більшість громадян Молдови на референдумі підтримали ідею скорочення кількості депутатів парламенту зі 101 до 61.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: