150 танків Leopard, російські диверсанти в Польщі, літаки від кількох країн: головне за день

Дайджест
Середа, 15 березня 2023, 21:00

Сьогодні було чимало новин стосовно військової підтримки України, які надходили з зустрічі у форматі "Рамштайн", але й  не тільки: щодо танків, винищувачів та іншої зброї. 

Інша велика тема – деструктивний вплив РФ: диверсанти у Польщі, підозріла компанія у Люксембурзі, син генерала російської розвідки, який нібито працює у Раді Європи, та вплив на Молдову. 

Всі важливі і цікаві новини 15 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Танки, літаки та інша підтримка України 

Сьогодні було чимало новин стосовно військової підтримки України, які надходили з зустрічі у форматі "Рамштайн", але й  не тільки: щодо танків, винищувачів та іншої зброї. 

По-перше, у відеоформаті відбулося десяте засідання Контактної групи з питань оборони України, також відомої як формат "Рамштайн".

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що підсумки зустрічі вселяють у нього оптимізм.

"Рамштайн-10" вселяє оптимізм: посилення ППО, постачання боєприпасів, тренування та формування "броньованого кулака", – написав глава Міноборони України.

Він подякував міністру оборони США Ллойду Остіну за визначне лідерство, а також висловив подяку "друзям з антикремлівської коаліції за вашу готовність стояти з Україною до нашої перемоги".

Також на "Рамштайні", за словами глави Пентагону Остіна, міністри оборони мали обговорити, як інноваційно вирішити проблему виробництва боєприпасів для України.

Про це він повідомив перед зустріччю. Тоді ж міністр оборони Сполучених Штатів поінформував, що загалом дев’ять країн пообіцяли надати Україні понад 150 танків Leopard.

"Усього впродовж останніх трьох місяців члени цієї Контактної групи продемонстрували відмінне лідерство в нарощуванні можливостей, яких потребує Україна для захисту її суверенітету, і щоб створити імпульс на полі бою, у тому числі понад дев'ять бригад з танків та іншої бронетехніки", – заявив глава Пентагону.

За підсумками зустрічі формату "Рамштайн" Ллойд Остін повідомив, що уряд Швеції ухвалив рішення передати Україні десять танків Leopard 2 для підготовки до майбутнього контрнаступу.

Та й новини щодо підтримки України надходили не тільки в рамках зустрічі Контактної групи. 

Щодо літаків для ЗСУ, то у Варшаві отримали "чіткі заяви" від кількох країн, які бажають поставити Україні винищувачі МіГ-29.

При цьому речник уряду Польщі Пьотр Мюллер не став уточнювати, про які саме країни йдеться.

Сьогодні також стало відомо, що уряд Словаччини почав розгляд питання про МіГ-29 для України. Трохи згодом Міноборони країни повідомило, що уряд Словаччини ще не ухвалив рішення про передачу Україні МіГ-29.

Слід додати, що очільник Міноборони Словаччини заявив, що планує подвоїти виробництво боєприпасів. Збільшення виробництва відбуватиметься на тлі намірів Євросоюзу запустити відповідну ініціативу на користь України.

Тим часом Данія погодила створення фонду на $1 млрд для допомоги Україні.

"Українці борються не лише за власну свободу, але й за безпеку всієї Європи. З Українським фондом ми виводимо данську підтримку України на новий рівень. Це стосується не в останню чергу бізнес-сфери. Данські компанії можуть постачати багато з того, чого не вистачає Україні, наприклад, питну воду, централізоване опалення та продукти харчування. Тому ми повинні посилити наші зусилля", – заявив глава МЗС Ларс Льокке Расмуссен.

Кошти фонду призначені на допомогу у 2023 році.

Вже відомо, що з них 130 млн євро направлять на дев’ятий пакет військової допомоги Україні. 

Пакет допомоги містить, серед іншого, патрони для стрілецької зброї, важкі кулемети, протитанкові міни й ракети для систем протиповітряної оборони.

Також Данія передає Україні 21 робота для розмінування, 15 генераторів для військових потреб, 15 тисяч комплектів одягу для захисту від дощу, дев’ять мобільних станцій ремонту важкої техніки й шість ангарних наметів.

Деструктивна Росія

У Польщі була сформована шпигунська мережа яка працювала на Росію й мала здійснювати підготовку до диверсійної діяльності в Польщі.

Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) ліквідувало зазначену мережу.

У межах розслідування співробітники ABW затримали шістьох людей.

Агенти ABW затримали їх у зв'язку з виявленням прихованих камер на важливих маршрутах і залізничних вузлах, які фіксували рух на коліях і передавали зображення в мережу.

Згідно з інформацією, отриманою виданням RMF FM, йдеться насамперед про ділянки залізничних шляхів у Підкарпатському воєводстві – зокрема, біля аеропорту в Ясьонці, неподалік Жешува. Аеропорт є головним транзитним пунктом для західної зброї та боєприпасів для України.

Камери також були встановлені в інших частинах Польщі.

Про ліквідацію шпигунської мережі повідомили напередодні візиту до Польщі директора Центрального розвідувального управління Вільяма Бернса. 

Глава ЦРУ прилетів у Варшаву на переговори про безпеку.

У Люксембурзі підозрюють Spacety Luxembourg S.A., яка є дочірньою компанією Spacety China, у передачі супутникових знімків для потреб російської приватної військової компанії "Вагнер" у січні цього року.

Компанія опинилася у фокусі уваги після того, як потрапила у список Управління контролю за іноземними активами США в контексті санкцій проти "Вагнера". 

Одразу два відомства Люксембургу - Мінекономіки та Міністерство закордонних і європейських справ - подали позов проти Spacety до держпрокурора у зв’язку з тим, що вона, ймовірно, передавала супутникові знімки для ПВК "Вагнер" та порушила санкції ЄС і законодавство 2018 року щодо експортного контролю. 

Але й це ще не все. Німецьке видання Bild з посиланням на джерела повідомило, що програму Ради Європи з протидії відмиванню грошей очолює Ігор Небиваєв – син генерала російської розвідки.

Окрема тема – спроби Росії розхитати Молдову. 

Молдовські журналісти-розслідувачі у співпраці з виданнями ще 10 країн Європи і США дізналися про російську стратегію впливу на Молдову, яку вочевидь розробили у Кремлі близько двох років тому.

Отриманий документ називається "Стратегічні цілі РФ у Республіці Молдова" і складався ще у 2021 році.

Вважається, що документ готували в Управлінні президента РФ з прикордонної співпраці – тому самому, де й плани щодо поглинання Білорусі – у співпраці зі спецслужбами та Генштабом. Джерело, яке передало план журналістам, повністю впевнене у тому, що документ справжній. 

Розслідувачі відзначають, що спробу реалізовувати низку пунктів з документу останніми роками можна було бачити у публічному наративі деяких орієнтованих на Росію політсил.

Серед іншого, впливати намагаються і за рахунок протестів, які проросійські сили організовують у Молдові чи не щодня. 

От і сьогодні прихильники проросійської партії "Шор" влаштували блокаду доріг у Молдові.

До цього Кремль зрежисерував провокацію у Придністров’ї.

9 березня так званий придністровський "Слідчий комітет" заявив про затримання двох підозрюваних, які нібито планували "теракт" проти керівництва псевдореспубліки начебто за вказівкою СБУ.  

А прокурор невизнаного Придністров’я Анатолій Гурецький заявив, що нібито за вказівкою СБУ в місті Бендери готувався "теракт" проти делегації ОБСЄ.

Очільник "зовнішньополітичного відомства" невизнаного Придністров’я Віталій Ігнатьєв у середу заявив, що Тирасполь не видасть Кишиневу затриманих у справі про підготовку нібито "теракту" проти делегації ОБСЄ.

Більше про "теракт" дивіться у відеоблозі ЄвроПравди: Казка про "кураторів з СБУ": детально про фейковий теракт у Придністров'ї.

Тим часом, Росія починає відчувати санкції Заходу. У лютому 2023 року доходи Росії від експорту нафти були на 40% меншими, у порівнянні з лютим минулого року. Це за оцінками Міжнародного енергетичного агентства (IEA). Зазначається, що на зменшення доходів від продажу нафти вплинуло запровадження країнами Заходу граничної ціни.

Серед інших новин дня 

"Венеційка" ухвалила висновок, пов'язаний з процедурою призначення керівників НАБУ і ДБР.

Президент Фінляндії вирушить до Туреччини – говорити з Ердоганом про вступ у НАТО. За даними Reuters, Туреччина може ратифікувати вступ Фінляндії в НАТО до виборів у травні.

До парламенту Грузії повернули прапор ЄС замість спаленого, у владі засудили дії радикалів.

У Франції сьогодні проходив восьмий загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи.

У Відні поліція чергує біля церков через загрозу ісламістської атаки.

У лавині в Альпах загинув родич засновника торгової мережі "Ашан".

Італійський уряд обмежив батьківські права гей-пар.

У Німеччині ще одне місто дозволило жінкам плавати в громадських басейнах топлес.

Празька мерія заборонила співробітникам користуватися TikTok.

У Таллінні 14-річний хлопець кинув саморобну бомбу в торговому центрі: поранено чоловіка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: