Джонсон натякає, що не голосуватиме за угоду Британії з ЄС, яку підготував новий прем’єр

Четвер, 2 березня 2023, 18:06

Борис Джонсон має "змішані почуття" щодо угоди прем’єра Великої Британії Ріші Сунака щодо Північноірландського протоколу і йому буде "дуже важко" проголосувати за неї, заявив у четвер колишній прем'єр-міністр.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico

У своєму виступі на Глобальному саміті з питань м'якої сили в Лондоні Джонсон розкритикував Віндзорську угоду Сунака, яка була узгоджена в понеділок після місяців переговорів з Європейським Союзом. Він сказав, що єдиний європейський ринок залишатиметься "першорядним" для Північної Ірландії згідно з новим планом.

"Мені самому буде дуже важко проголосувати за щось подібне, тому що я вважав, що ми повинні були зробити щось інше", – сказав Джонсон.

Згідно з угодою, товари, що рухаються з Великої Британії, але призначені лише для Північної Ірландії, подорожуватимуть через нову "зелену смугу" з меншою кількістю перевірок, тоді як окрема, більш сувора "червона смуга" для товарів, які ризикують потрапити до Республіки Ірландія – і, таким чином, на єдиний ринок ЄС.

Колишній прем'єр-міністр, якого минулого року змусили піти у відставку, виявився скалкою в оці Сунака, який на короткий час розглядав можливість балотуватися на посаду лідера торі, коли Сунак змагався за місце Ліз Трасс.

Нагадаємо, після кількох місяців публічних і не дуже переговорів Лондон і Брюссель досягли компромісу з чи не найболючішого питання двосторонніх відносин.

Документ, що отримав назву Віндзорська рамкова домовленість (The Windsor Framework), покликаний закрити найбільшу проблему, яка виникла через Brexit: питання торгівлі через Північну Ірландію. Попри те, що Лондон завершив вихід з ЄС ще у 2020 році, схему розв'язання цієї проблеми знайти не вдавалося.

Про те, як вдалося зняти болюче питання, у чому суть нового північноірландського компромісу та які наслідки він матиме для британських островів – у статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: