ЄС на два роки продовжив військову місію для недопуску поставок зброї у Лівію

Понеділок, 20 березня 2023, 13:06

Євросоюз вирішив продовжити до 2025 року військову місію IRINI у Середземному морі, яка забезпечує виконання ембарго ООН на постачання зброї в Лівію.

Про це повідомили у комюніке Ради ЄС, що є у розпорядженні "Європейської правди".

Рада ЄС ухвалила рішення про продовження мандата військової операції ЄС у рамках спільної оборонно-безпекової політики EUNAVFOR MED IRINI до 31 березня 2025.

Лівія видала Британії брата манчестерського терориста

"Рішення ухвалили після стратегічного огляду результатів операції Комітетом з політичних питань і безпеки. У цьому контексті Рада відзначила необхідність подальшого сприяння утилізації зброї та подібних матеріалів, вилучених під час операції", - зазначають у комюніке.

На заходи операції у період з 1 квітня 2023 до 31 березня 2025 року виділяють майже 17 млн євро.

До цього продовження повноваження місії діяли до кінця березня 2023 року. 

Операцію EUNAVFOR MED IRINI (з грецької – "мир") розпочали 31 березня 2020 року задля нагляду за виконанням ембарго ООН на постачання зброї в Лівію, щоби посприяти відновленню стабільності в країні. Місія має право перевіряти судна у морі біля узбережжя Лівії, якщо є підозра, що на них можуть перевозити зброю чи інші товари такого призначення з або до Лівії. Також місія збирає відповідну інформацію про спроби обходу ембарго та передає її ООН.

Окрім того, операція IRINI займається збором даних про нелегальний експорт з Лівії нафти і нафтопродуктів, допомагає підвищувати професійність лівійської берегової охорони та флоту, допомагає протидіяти мережам нелегального перевезення до Європи мігрантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: