Орбан і “Велика Угорщина”, швидкий вступ України у ЄС, хто підтримує членство в НАТО: новини дня

Дайджест
Середа, 22 березня 2023, 21:05

Литва готує новий пакет військової допомоги Україні.

У найближчі місяці країна надішле протидронне обладнання, зброю, боєприпаси, забезпечить військову підготовку.

Генсек НАТО не виключив, що країни члени надішлють Україні західні винищувачі.

Тим часом, у Сполучених Штатах хочуть більш ретельно контролювати допомогу Україні. У Конгресі 29 березня відбудуться слухання з цього приводу.

Сьогодні фонд Бертельсманна оприлюднив результати опитування у Євросоюзі щодо України. 

Виявилося, що підтримка постачання зброї Україні взимку знову зросла до 61% після падіння нижче 60% восени.

Крім того, за результатами того ж опитування дві третини європейців виступають за прискорений вступ України в Євросоюз – тобто у найближчі роки.

Та сьогодні оприлюднили результати ще одного опитування, але яке провели в Україні. 

За результатами Всеукраїнського опитування Міжнародного республіканського інституту (МРІ) українці висловлюють рекордну підтримку членства України в НАТО і в Євросоюзі.

Але і це ще не все!

Всі важливі і цікаві новини 22 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ 

Британська розвідка припускає, що наступ російських сил під Бахмутом починає слабшати, хоча ситуація для українських оборонців міста залишається складною.

"Бої тривають довкола центру міста, українські оборонці залишаються під загрозою через оточення з півночі та півдня. Втім, є реалістична можливість, що російський наступ на місто починає втрачати обмежений в часі імпульс, який досі мав – частково через те, що деякі російські підрозділи перекидають на інші ділянки фронту", – зазначають в огляді.

Продовжується робота щодо притягнення Росії до відповідальності за війну і скоєні злочини. Саме з цього питання президентка Європарламенту Роберта Метсола зустрічалася сьогодні з генпрокурором України Андрієм Костіним у Брюсселі.

Як повідомлялося, напередодні президентка Європарламенту і глава МЗС України Дмитро Кулеба провели телефонну розмову, ключовою темою якої було створення трибуналу щодо скоєного РФ злочину агресії.

Тим часом, Європейський суд з прав людини призначив на 8 листопада 2023 року слухання у міждержавній справі "Україна проти Росії", яка стосується порушення прав людини окупаційною владою Криму.

Справа стосується тверджень України про систематичні порушення Російською Федерацією Європейської конвенції з прав людини в Криму, починаючи з лютого 2014 року.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі наполягає на відсутності ядерної ескалації у війні в Україні. Клеверлі виступив із заявою після того, як президент Росії Владімір Путін розкритикував план Британії надати Україні боєприпаси зі збідненим ураном.

"Ядерної ескалації немає. Єдина країна у світі, яка говорить про ядерні питання — це Росія. Немає ніякої загрози для Росії, мова йде виключно про допомогу Україні в її захисті", — сказав міністр закордонних справ.

Вчора ввечері Міністерство оборони Британії підтвердило, що відправить снаряди зі збідненим ураном в Україну, додавши, що британська армія використовує цей матеріал у своїх снарядах "протягом десятиліть".

"Це стандартний компонент, який не має нічого спільного з ядерною зброєю або потенціалом", — заявили у відомстві.

"Росія знає це, але навмисно намагається дезінформувати" – йшлося у заяві Міноборони. 

Розшукуваний Міжнародним кримінальним судом Путін розкритикував рішення Британії щодо передачі Україні снарядів зі збідненим ураном на пресконференції з президентом Китаю. 

У понеділок і вівторок лідер Китаю перебував у Москві з візитом.

Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що Китай "дуже уважно" стежить за тим, як Вашингтон і світ реагують на вторгнення Росії в Україну, вплив якого, за його словами, відчувається в Азії.

"Ставки в Україні виходять далеко за межі України... Я думаю, що війна має глибокий вплив в Азії, наприклад", – сказав Блінкен. Він зазначив, що Японія і Південна Корея є основними прихильниками України у регіоні.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у середу висловив занепокоєння візитом китайського лідера Сі Цзіньпіна до Москви на початку тижня.

"Візит президента Китаю до Москви також наповнює нас тривогою. Ця вісь – Китай-Москва – є небезпечною. Ми намагаємося переконати Китай не підтримувати Росію в її агресивній міжнародній політиці", – сказав глава польського уряду.

Підтримка України

Виявляється, що Франція вже протягом півтора місяця відбувається навчання українських пілотів на багатоцільових винищувачах Mirage 2000.

Та згодом речник Повітряних сил Ігнат спростував інформацію французького видання Le Figaro про навчання українських пілотів на винищувачах Mirage.

У сьогоднішній статті директорка Центру "Нова Європа" Альона Гетьманчук, яка нещодавно відвідала Париж в складі делегації, пише, що Франція входить до топ-5 постачальників зброї Україні.

Водночас ще на початку великої війни у Парижі було ухвалене рішення, що Франція надаватиме допомогу без особливої публічності та піару – тобто принципово інакше, ніж це роблять американці чи британці.

"Хоча й приховувати свій внесок у перемоги української армії Париж також не має наміру.

Тут з гордістю повторюють, що саме Франція розблокувала питання постачання танків для України (хоча насправді йшлося про рішення щодо постачання так званих легких колісних танків)", – пише Гетьманчук. 

Такі особливості підходу Франції можуть стати у нагоді Україні і щодо передачі західних винищувачів. 

Про ставлення Франції до України та до низки ключових питань у наших відносинах читайте в статті Альони Гетьманчук (Париж – Київ) Помірна русофобія в Парижі: як Франція змінює думку про Україну та її майбутнє.

До речі, генсек НАТО не виключив, що країни члени надішлють Україні західні винищувачі.

Тим часом, Литва готує новий пакет військової допомоги Україні.

У найближчі місяці країна надішле протидронне обладнання, зброю, боєприпаси, забезпечить військову підготовку.

А у Сполучених Штатах хочуть більш ретельно контролювати допомогу Україні. У Конгресі 29 березня відбудуться слухання з цього приводу.

Як відомо, Республіканська партія, яка після проміжних виборів до Конгресу отримала більшість у нижній палаті, виступає за встановлення механізмів більш пильного нагляду за допомогою Києву – це не означає її зменшення, та процедурно може її уповільнити.

А от парламент Швейцарії взагалі призупинив розгляд питання реекспорту зброї до наступного року.

Країни НАТО продовжують проводити навчання на тлі війни в Україні. Сьогодні винищувачі Нідерландів, Франції та Польщі провели спільні навчання на східному фланзі Альянсу.

Та поки військові навчаються діяти в умовах прямих військових загроз, Росія продовжує зондувати слабкі місця у кібербезпеспеці країн НАТО. В Італії сьогодні повідомили, що відбивають нову хвилю кібератак проросійських хакерів.

Європейці за швидкий вступ України в ЄС

Сьогодні фонд Бертельсманна оприлюднив результати свого опитування у Євросоюзі щодо України. 

Виявилося, що понад 60% громадян семи країн ЄС підтримують постачання Україні зброї для боротьби з російським вторгненням.

Підтримка постачання зброї Україні взимку знову зросла до 61% після падіння нижче 60% восени.

Найбільше за надання зброї Україні виступають поляки – 86%, причому в порівнянні з березнем минулого року підтримка у країні навіть зросла.

Найменша кількість прихильників постачання зброї Україні – в Італії (47%), але і там цей показник зріс у порівнянні з березнем 2022 року.

Крім того, за результатами того ж опитування дві третини європейців виступають за прискорений вступ України в Євросоюз – тобто у найближчі роки.

В середньому вступ України в ЄС у найближчі роки підтримують 65% опитаних. Підтримка знизилась на 4 пункти в порівнянні з березнем 2022 року, але зросла на 2 пункти у порівнянні з вереснем того ж року.

Найбільш приязне ставлення до прийняття України в ЄС - у Польщі та в Іспанії, де за це виступають 81% і 80% опитаних відповідно.

У Німеччині лише 54% респондентів вважають, що Україна може стати членом ЄС у найближчі роки.

Та сьогодні оприлюднили результати ще одного опитування, але яке провели в Україні. 

За результатами Всеукраїнського опитування Міжнародного республіканського інституту (МРІ) українці висловлюють рекордну підтримку членства України в НАТО – 82%. Це на 10 відсоткових пунктів більше порівняно з опитуванням у червні 2022 року і на 23 відсоткових пункти більше порівняно з даними за квітень 2022 року. 

Найбільше вступ до НАТО підтримують на Заході (87%) і у Центрі (85%). Найнижча підтримка на Сході – 72%. На Півдні вступ до НАТО підтримують 80% опитаних.

Вступ до ЄС підтримують 85% опитаних у порівнянні з 80% у червні та квітні 2022 року.

Тим часом, у НАТО хочуть вступати й інші країни, серед них, Фінляндія та Швеція. Сьогодні парламент Швеції схвалив вступ до НАТО.

"Велика Угорщина" Орбана

У Румунії кажуть, що УЄФА насправді не дозволяла використання символіки "Великої Угорщини"

У листопаді 2022 року угорський прем’єр Віктор Орбан прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта "Великої Угорщини".

Вчора Угорська футбольна асоціація заявила, що  УЄФА та організація FARE ("Футбол проти расизму в Європі") нібито дали згоду на використання з певними обмеженнями символіки із зображенням "Великої Угорщини".

Сьогодні Румунська футбольна федерація (FRF) заявила, що отримала відповідь від УЄФА і FARE і зазначає, що УЄФА не дозволяла і не дозволятиме показ згаданої символіки на матчах європейського рівня.

Нагадаємо, у 2016 році FARE констатувала, що символ "Великої Угорщини" має ревізіоністський характер і вказує на прагнення "відновити кордони Королівства Угорщина до Першої світової війни".

Серед інших новин дня  

ДержЗМІ Білорусі: вбитого під час затримання "терориста" заслали з Польщі, мав втекти в Україну.

Німеччина проводили масштабні рейди проти руху "рейхсбюргерів", який заперечує існування країни.

У Британії продукти харчування у лютому подорожчали найбільше за 45 років.

ЄС надасть 56 млн євро фермерам Румунії, Болгарії та Польщі через зерно з України.

У Греції відновили залізничне сполучення після смертельної катастрофи.

Парламент Британії схвалив ключовий елемент нової угоди з ЄС щодо Brexit.

Експрем’єр Британії Джонсон: ковідні вечірки на Даунінг-стріт були "вкрай необхідними" для роботи.

У порту Фінляндії затримали вантаж добрив підсанкційного олігарха РФ.

Уряд Іспанії пережив вотум недовіри від ультраправих.

Противники продажу українського зерна в Польщі закидали яйцями польського міністра.

Президентка Санду схвалила скасування "молдовської мови".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: